Hlavní obsah

V Malmö, kde se koná Eurovize, demonstruje 5000 propalestinských aktivistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve švédském městě Malmö, kde se ve čtvrtek uskuteční druhé semifinále písňové soutěže Eurovize, demonstruje kolem 5000 propalestinských aktivistů, informuje agentura Reuters. Kvůli protestům a obavám z násilností panují ve městě přísná bezpečností opatření. Demonstrace se účastní i klimatická aktivistka Greta Thunbergová.

Tisíce lidí se účastní propalestinského protestu.Video: Reuters

 
Článek

„Mladí lidé jdou v čele a ukazují světu, jak bychom na to měli reagovat,“ řekla podle agentury Reuters Thunbergová na náměstí Stortorget, které je vzdálené asi sedm kilometrů od místa, kde se uskuteční hudební soutěž.

„Jsem tu, protože na celém světě vidím pokrytectví a používání dvojího metru,“ uvedl demonstrant, který se představil jako Amar. „Jsme proti tomu, co se nyní děje v Gaze. Ale také chci, aby lidé pochopili, že nejsme nenávistní vůči Židům,“ dodal v odkazu na válku mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás, která tvrdě dopadá na civilisty v Pásmu Gazy.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Demonstranti dorazili na náměstí Stortorget ve švédském Malmö, kde je Eurovize, s palestinskými vlajkami ozdobenými nápisy Svobodu Palestině.

Situace na místě, kde má řada demonstrantů palestinské vlajky a skanduje výzvy k bojkotu Izraele, je podle policie klidná. Také u haly, kde budou večer zpěváci a zpěvačky soutěžit, je velký počet strážců zákona. Kolem haly jsou rozmístěny kovové barikády a velké betonové bloky. Všichni návštěvníci se musí podrobit bezpečnostní kontrole a projít detektorem kovu, dovnitř si mohou vzít jen menší kabelky.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Propalestinští demonstranti si přinesli na náměstí v Malmö, kde se koná soutěž Eurovize, kromě vlajek a transparentů také pyrotechniku.

Večer se do soutěže zapojí i izraelská zpěvačka Eden Golanová, proti jejíž účasti se stavěla část aktivistů. Pořadatelé ale s jejím vyloučením nesouhlasili, i když ji donutili přepracovat původní verzi její písně, protože jim přišla příliš politicky angažovaná.

Bezpečnostní opatření týkající se izraelské delegace minulý týden prověřoval osobně šéf izraelské kontrarozvědky Šin Bet Ronen Bar. Na střechách kolem Malmö Areny, kde se soutěž koná, se ve čtvrtek odpoledne kvůli obavám o bezpečnost účastníků objevili odstřelovači.

Do písňového klání ve čtvrtek zasáhne i reprezentantka Česka Aiko.

Propalestinský dav zaútočil v Aténách na hotel, v němž byli izraelští turisté

Evropa

Výběr článků

Načítám