Hlavní obsah

Soudce Szmydt způsobil poprask, jaký Polsko nezažilo od roku 89

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takový poprask, jaký svým útěkem do Běloruska způsobil v pondělí mimořádně vlivný soudce varšavského správního soudu Tomasz Szmydt, Polsko po roce 1989 nezažilo. Soudce, který do poslední chvíle rozhodoval o přístupu vojáků, policistů i agentů k tajným materiálům NATO a EU, v Minsku oznámil, že nesouhlasí s politikou současné vlády k Rusku a Bělorusku.

Foto: Belta, Reuters

Vlivný polský soudce Tomasz Szmydt

Článek

Szmydt se také nechal slyšet, že současná vláda vede zemi do války, a proto požádal běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka o azyl. Bývalý soudce měl přitom v posledních osmi letech mimořádně blízko k bývalé vládě Práva a spravedlnosti (PiS), a ještě tento měsíc měl naplánované rozhodování v případě tajných informací souvisejících s fungováním Severoatlantické aliance (NATO).

„Jaké škody svým jednáním napáchal? Obrovské, protože měl přístup k tajným informacím ve 48 případech. Byly mu známy například údaje o desítkách agentů polských speciálních služeb, které teď odevzdává běloruské straně a jejímu ruskému spojenci,“ píše v komentáři pro list Gazeta Wyborcza politolog Bartosz T. Wieliński. Dodává, že tím, že v současném kritickém okamžiku Bělorusko urychleně evakuovalo svého agenta z Polska, světu ukázalo, na čí straně stojí.

Vlivný polský soudce požádal v Bělorusku o azyl

Evropa

Premiér Tusk netají obavy

„Uvědomujeme si, že běloruské služby pracují s člověkem, který měl přímý přístup k ministru spravedlnosti Zbygniewu Ziobrovi ve vládě PiS a k několika tajným dokumentům, ke kterým se za žádnou cenu neměla dostat zpravodajská služba,“ uvedl ve středu po mimořádně svolaném jednání premiér Donald Tusk. „Skutečnost, že vztahy soudce Szmydta s Běloruskem mají dlouhou historii, není záležitostí posledních měsíců a je důvodem pro naše obavy,“ dodal premiér.

K útěku se pro běloruskou televizi ONT vyjádřil i samotný Szmydt. V odpovědi na otázku, zda se mu podařilo vyvést z Polska tajné dokumenty ať už v papírové, nebo elektronické podobě, uvedl: „Měl jsem přístup k tajným dokumentům různého druhu, uvidíme později,“ informoval ve čtvrtek server natemat.pl.

„Státní zastupitelství ve Vratislavi tento případ vyšetřuje, aby vyšly najevo všechny okolnosti. Tomasz Szmydt se zřejmě vrátil tam, odkud dostával peníze. Máme co do činění se špionem a zrádcem, což je výsledek dlouhodobého devastování kontrarozvědky, kterého se dopustila předcházející politická moc,“ uvedl ve čtvrtek pro TVP poslanec vládní Občanské platformy (PO) Dariusz Jonski.

V Polsku našli „štěnice“ v místnosti, kde má jednat vláda

Evropa

Výběr článků

Načítám