Hlavní obsah

Západ nechce okupaci v Libyi, Kaddáfí ale musí odejít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský ministerský předseda David Cameron v pondělí ve společném prohlášení uvedli, že nechtějí žádnou vojenskou okupaci v Libyi. Zároveň vyzvali stoupence libyjského vůdce Muamara Kaddáfího, aby se od něj odvrátili, dokud není pozdě.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy při videokonferenci s představiteli Velké Británie, USA a Německa

Článek

O situaci v Libyi prostřednictvím videokonference jednali Sarkozy, Cameron, americký prezident Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová. Podle agentury Reuters před úterní schůzkou v Londýně diskutovali především o francouzsko-britském návrhu k otevření cesty k politickému předání moci v Libyi.

Agentura Reuters citovala představitele americké armády, podle nichž začnou USA postupně stahovat ze Středozemního moře část svých plavidel, která byla zapojena do operace proti Kaddáfího silám. Američané se tak údajně rozhodli poté, co velení operace přešlo pod Severoatlantickou alianci. [celá zpráva]

Sarkozy a Cameron ještě před videokonferencí ve společném prohlášení zdůraznili, že "Kaddáfí musí okamžitě odejít". Vyzvali zároveň Libyjce a tamní opozici, aby se připojili k politickému procesu, který by otevřel cestu ke Kaddáfího odchodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám