Hlavní obsah

Výrobu kladiva na koronavirus zpozdily celní byrokratické postupy

Právo, Miroslav Homola
Brno

Jako „české kladivo na koronavirus“ označila brněnská firma Respilon dvě nově vyvinuté masky z nanovláken. Ústenky a respirátory jsou obohacené akcelerovanou mědí, která podle výrobců dokáže hubit viry, a masky se dají používat opakovaně až do doby celkového použití 24 hodin.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ředitelka společnosti Respilon Jana Zimová s novou ústenkou na obličeji

Článek

Výroba ústenek a respirátorů měla začít naplno a do ČR se měly dovážet koncem března. Rozjezd však opozdily podle ředitelky Respilonu Jany Zimové celní průtahy v Rakousku o zhruba 14 dnů.

Roušky z nanovláken vyvinuté v Česku se k nám zatím nedostanou. Čína stáhla produkci pro sebe

Koronavirus

Od poloviny dubna začne brněnská společnost v turecké provozovně naplno vyrábět s kapacitou 50 000 (ústenky) a 35 000 (respirátory) denně. Patentované ústenky je možné nosit opakovaně a jejich revoluční předností je, že viry zachytávají, ale i ničí.

„Bohužel se plánovaný rozjezd o zhruba dva týdny opozdí. Je to způsobeno situací, při níž jsme přišli o 900 kusů ústenek na letišti ve Vídni. Ústenky v celkovém počtu tisíce kusů jsme přepravovali z Turecka do ČR, abychom je mohli nechat podrobit potřebným testům a získat tak certifikát CE nutný pro prodej na trhu. A právě skutečnost, že převážené ústenky tento certifikát ještě neměly, byla důvodem jejich zabavení,” řekla Zimová.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Vysvětlování podle ní bylo marné, celníci však postupovali podle regulí.

„Nechali nám jen 100 výrobků pro vlastní potřebu, což je množství, které na testy k nutné certifikaci nestačí. Další potřebné ústenky a respirátory tedy už dopravujeme s pomocí naší vlády i tureckého prezidenta speciálním kurýrem,” dodala s tím, že například přes Německo není možné tyto výrobky v současnosti vozit vůbec. Byly by zabaveny.

Ústenky je možné nosit až 24 hodin v kuse, je možné je však sundávat a znovu nasazovat a dobu nošení sčítat, bez ztráty účinnosti, která je u těchto výrobků s nanovláknem s použitím mědi vyjádřená hodnotou 99,9 procenta.

Roušky od Kellnera už čekají na letišti v Šanghaji. Dopravu zajišťuje česká vláda

Koronavirus

„Cena ústenky bude na českém trhu 200 korun a cena respirátoru 315 korun, přičemž ústenky budou dodávány v balení po deseti kusech a respirátory po pěti,“ doplnila Zimová. Jak doplnila, především respirátory byly vyvinuty tak, aby je mohly používat především záchranné složky. „Mají před ústy větší prostor, dá se s nimi lépe komunikovat, nezamlžují nositelům brýle a podobně,“ vysvětlila ředitelka. Na zdražení ve světě jsme museli zareagovat i kvůli tomu, že zboží nevyrábíme na našem území,“ doplnila.

Firma plánuje v květnu výrobu masek i v Brně-Králově Poli, jejich cena by měla tedy být nižší. Společnost se rovněž snaží dovézt do ČR tři čtvrtě milionu masek, rovněž z nanovláken, které už dříve vyrobila v provozu v Číně, ke kterým se však nemohla kvůli tamní epidemii dostat. Situace, při níž spolupracujeme i s naší vládou, je však na dobré cestě,“ uvedla Zimová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám