Hlavní obsah

V Česku se nakazí 15 tisíc lidí, z toho 3 tisíce do konce března, zní odhad ÚZIS

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví vyvinulo speciální informační systém, který dodává aktuální data o vývoji epidemie. Systém monitoruje například kapacity nemocnic či nemocničního materiálu. Nakazit by se mohlo podle prvních odhadů v České republice až 15 tisíc lidí, z toho 3 tisíce ještě do konce března. Na tiskové konferenci o tom informovali ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), šéf krizového štábu Roman Prymula a šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Záznam: TK ministerstva zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky Video: ČTK

 
Článek

„Ve spolupráci s odborníky jsme byli schopni vytvořit robustní informační systém, který nám dodává aktuální data o vývoji epidemie. Vytváří i modelace do budoucna,” sdělil ministr Vojtěch.

Podle prvních odhadů by pak mělo být celkově v České republice až 15 tisíc nakažených, z toho 3 tisíce nakažených bude podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška již do konce března. Jde o kumulativní počet, mezitím se podle Vojtěcha například někteří lidé vyléčí.

Podíl seniorů, kteří jsou nejohroženější skupinou, je pak mezi nakaženými zatím 17 procent. Daří se je tedy zřejmě podle Duška přijatými opatřeními chránit. Kromě nich by si měli na koronavirus dávat pozor také lidé s diabetem a s hypertenzí.

Česko má 1394 nakažených, 20 lidí je ve vážném stavu

Koronavirus

Lůžek mají nemocnice dostatek 

Podle něho je na tento počet nemocných Česká republika připravená, lůžek mají nemocnice dostatek. „Koronavirus republikou projde, počet pozitivních případů ale bude stoupat,“ dodal Dušek.

Dostatek lůžek potvrdil i šéf krizového štábu Prymula. Lékařů intenzivní péče je podle něho asi 4 tisíce, sester přes 15 tisíc.

Na úterní tiskové konferenci také Prymula avizoval, že by některá z vládních opatření mohla být k 12. dubnu zrušena. Nahradit by je mohla selektivní opatření vůči konkrétním jedincům. „To by mohlo být efektivnější než celková karanténa, která často není ani dodržovaná,“ sdělil Prymula.

Podle ministra zdravotnictví se ale toto možné uvolnění nebude vztahovat na zákaz hromadných akcí, zákaz návštěv v zařízení se seniory nebo na uzavřené školy. Tato opatření budou podle něho naopak zrušena až mezi posledními.

Tři priority zdravotnictví

Ministr Adam Vojtěch také na tiskové konferenci upozornil na tři priority českého zdravotnictví ohledně pandemie koronaviru. „Musíme mít připravené kapacity nemocnic. Musíme dále zvyšovat počet testovaných lidí, což je jeden z klíčů úspěchů. Poslední prioritou je zvyšování počtu dostupných ochranných potřeb,“ sdělil Vojtěch.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

V Česku je nakaženo 1287 lidí, většina z nich se léčí v domácí karanténě, protože průběh jejich nemoci je mírný. Jeden člověk, pětadevadesátiletý senior, který měl nemoc Covid-19, v neděli zemřel. Byl celkově ve špatném zdravotním stavu.

Ministr Vojtěch také mírní obavy z poklesu testovaných lidí. „Včera bylo otestováno 2437 lidí, po víkendovém poklesu, který byl dán například tím, že všechny laboratoře o víkendu nefungují, se to tak zase vrací zpět to týdenního vývoje,” sdělil na tiskové konferenci.

Zvýšil se také počet laboratoří, které mohou testovat. „Aktuálně jich je 51. Předpokládáme, že bude růst dále počet vyšetřených pacientů,” uvedl Vojtěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám