Hlavní obsah

Španělsko dohnalo Itálii v počtu mrtvých za den, nakažení rychle přibývají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Ve Španělsku se nákaza koronavirem potvrdila již u více než 64 tisíc lidí. Za posledních 24 hodin přibylo přes 7800 nových případů, informoval v pátek deník El País. Na nemoc Covid-19, kterou virus způsobuje, zemřelo od čtvrtka dalších 769 pacientů. To je víc, než kolik ve středu uváděla v Evropě zatím nejpostiženější Itálie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřební služba odváží v rakvích oběti ze španělské nemocnice, zatímco zdravotníci tam přijímají nové pacientyVideo: Reuters

 
Článek

Ve čtvrtek Španělsko ohlásilo 655 obětí za den, nyní jich je o 114 víc. Pro srovnání - Itálie měla ke čtvrtečnímu večeru 712 obětí.

V celkové bilanci jsou na tom Španělé alespoň prozatím lépe než Italové. Země eviduje 4858 mrtvých, Itálie jich má přes 8000.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Počet pozitivně testovaných se ve Španělsku ve srovnání se čtvrtkem zvýšil o 14 procent, počet úmrtí o 19 procent. Uzdravených je v celé zemi 9357 lidí.

Nejhorší situace je v Madridu, odkud je hlášeno přes 19 tisíc případů nákazy. Vyšší číslo má ještě Katalánsko (téměř 13 tisíc).

Britský premiér Boris Johnson a ministr zdravotnictví se nakazili koronavirem

Koronavirus

Páteční počet úmrtí je dosud nejvyšší za jeden den, upozornil El País. Předčil i středu, kdy koronaviru v zemi podlehlo 738 lidí. Ve vážném stavu navíc zůstává dalších 4165 pacientů, kteří leží na jednotkách intenzivní péče.

Testovací soupravy z Číny stáhly, byly nepřesné

Kongres poslanců Španělska by měl ještě v průběhu pátku odsouhlasit prodloužení mimořádného stavu v zemi do 11. dubna.

Vláda také stáhla z provozu 9000 čínských testovacích zařízení na koronavirus. Ukázalo se, že míra jejich přesnosti byla pouze 30 procent. Španělsko si stažené rychlotesty objednalo z Číny před několika týdny.

„První výsledky rychlotestů byly provedeny v madridské nemocnici a zdravotním institutu Carlose III. Jakmile se ukázalo, že mají malou citlivost, byly staženy,“ uvedlo španělské ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtečním prohlášení. Dodalo, že je nezakoupilo přímo od výrobce, nýbrž od dodavatelské firmy ve Španělsku, která poskytla i dokumentaci pro prodej v EU. Ministerstvo dodavatele kontaktovalo a chce rychlotesty vrátit.

Čínská vláda sdělila, že jejich výrobce zřejmě není na seznamu schválených firem produkujících rychlotesty. Podle dokumentu je vyrobila společnost Shenzen Bioeasy Biotechnology Company Limited.

Prymula: O chybovosti rychlotestů jsme věděli. Měníme nařízení

Domácí
Foto: Comunidad De Madrid, Reuters

Pacienty přivážejí do improvizevané vojenské nemocnice v madridském konferenčním středisku IFEMA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám