Hlavní obsah

USA mají další rekord. Přes tisíc mrtvých za den

Washington/New York

Ve Spojených státech se koronavirem nakazilo již přes 245 000 lidí. Téměř 6000 jich nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje, podlehlo. Podle Univerzity Johnse Hopkinse, která šíření viru sleduje, přibylo od středečních do čtvrtečních 20:30 washingtonského času 1169 mrtvých, což je dosud nejvyšší počet obětí za jeden den v kterékoli zemi postižené koronavirem. V Itálii ani Španělsku, druhé a třetí nejpostiženější zemi světa, nikdy nezemřelo za 24 hodin více než tisíc lidí.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký test na nákazu Covid-19 na zahradě Bílého domu

Článek

Spojené státy se už dříve staly zemí s největším počtem nakažených na světě.

Americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci k nákaze vyzval, aby domovy seniorů okamžitě zakázaly vstup personálu, který není nezbytný pro lékařskou péči. Pečovatelské domy by měly také vytvořit oddělená místa pro zdravé a pro nemocné klienty.

Prezident také oznámil, že vyhověl žádosti státu New York a umožní, aby v polních nemocnicích ve městě New York pečovali vojenští zdravotníci o lidi nakažené koronavirem. Vojenské lazarety vzniknou také ve městech New Orleans v Louisianě a Dallas v Texasu.

V New Yorku museli kvůli pálení těl obětí koronaviru prolomit emisní limity

Koronavirus

Spor o roušky

Starosta nejpostiženějšího New Yorku Bill de Blasio vyzval obyvatele města, aby si na veřejnosti zakrývali nos a ústa, a bránili tak dalšímu šíření koronaviru. Používat podle něj lidé mohou šály, šátky či jakékoli podomácku vyrobené roušky, chirurgické ústenky by ale měli přenechat zdravotníkům. Federální vláda doporučení k zakrývání obličeje chystá, odborníci se zatím ale neshodli na jeho podobě.

Trump jasné doporučení nedal. Už dříve řekl, že zakrývat si ústa a nos není aspoň na určitou dobu "špatný nápad". ”Nemyslím, že to bude povinné,” dodal nyní. „Pokud je lidé chtějí nosit, můžou,” řekl.

Členka krizového štábu Bílého domu Deborah Birxová na tiskové konferenci řekla, že americká vláda nadále diskutuje o tom, zda aktualizovat federální doporučení tak, aby obsahovala výzvu k zakrývání úst. Podle ní by totiž Američané při nošení šál, šátků či roušek mohli získat „falešný pocit ochrany” a přestat dbát na odstup od ostatních a mytí rukou.

V USA hrozí stejný vývoj jako v Itálii, připustil viceprezident

Koronavirus

Ve městě New Yorku se už koronavirem nakazilo 52 000 lidí. Téměř 1400 jich podle Univerzity Johnse Hopkinse nemoci COVID-19 podlehlo.

Poradce Bílého domu Peter Navarro novinářům oznámil, že jako poučení ze současné krize hodlají Spojené státy v budoucnu opět vyrábět mnohem více medicínských produktů na svém území. Krize totiž podle něj ukázala, jak moc jsou USA závislé na dovozu ze zahraničí. Jako příklad dováženého zboží uvedl Navarro penicilin nebo plicní ventilátory.

Rusko poslalo do USA 60 tun materiálu, přišly ventilátory i respirátory

Amerika

Trump se nechal opět otestovat, není nakažený

Trump také oznámil, že se nechal podruhé testovat na koronavirus: „Myslím, že jsem se mu podrobil opravdu ze zvědavosti, abych viděl, jak rychle funguje.” Zdravotníci podle něj použili test, jehož výsledek je k dispozici za méně než patnáct minut.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký test na detekci koronaviru SARS-CoV-2

„Je zdravý a bez příznaků,” uvedl ve zveřejněné zprávě Trumpův lékař Sean Conley. Šéf Bílého domu se nechal testovat na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2 již v březnu. Učinil tak poté, co se setkal s brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem, v jehož týmu se nákaza koronavirem potvrdila.

Trump se koronavirem nenakazil, potvrdil test

Koronavirus

Viceprezident Mike Pence na tiskové konferenci uvedl, že Bílý dům nyní připravuje plán, jak kompenzovat americkým nemocnicím ztráty způsobené testováním a péčí o nepojištěné pacienty s COVID-19. Uvažuje se podle něj i o přímých platbách.

„Chceme, aby si žádný Američan nemusel dělat starosti kvůli testování nebo lékařské péči,” řekl Pence. Podle něj Trump k tématu bližší podrobnosti sdělí v pátek. Bez zdravotního pojištění je v USA asi 30 milionů lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám