Hlavní obsah

Pro chataře se zatím nic nemění, odjet na víkend mohou

Lidé, kteří o víkendu zvažují návštěvu chaty či chalupy, například proto, že začíná jaro a chtějí se vrhnout na zahradnické práce, tak mohou učinit. Musí ovšem dodržovat opatření spojená s omezením volného pohybu osob, tedy hlavně nesetkávat se s jinými lidmi bez vážného důvodu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Policie ve středu upozornila, že cesty na chaty a chalupy jsou povoleny. Ve stejném smyslu se vyjádřilo i ministerstvo zdravotnictví.

Ve středu se objevily informace, že policie kontroluje řidiče jedoucí směrem z Prahy na Slapy a ty, kteří neprokážou, že cestují z důvodu, který umožňují výjimky z opatření o omezení volného pohybu osob, vrací zpět.

To ale středočeská police popřela. Žádná hlídka prý nic takového ve středu nedělala. „Lidé mohou vyjíždět na chalupy po dobu omezení pohybu, pokud nemají karanténu a pokud nejde o uzavřené lokality. Pokud plánují setrvat, je důležité, aby se nesetkávali s ostatními lidmi,” doporučila mluvčí středočeské policie Lucie Nováková.

V Českém Krumlově se nakazili klienti sociální služby

Koronavirus

O tom, že by byla cesta na chatu či pobyt na ní zakázán, se nezmiňuje ani ministerstvo zdravotnictví, které nově nařízení o omezení pohybu vydalo. V seznamu opatření je sice pasáž o tom, že lidé musí setrvat v místě svého bydliště, je v tom ale řada výjimek, jednou z nich je například pobyt v přírodě.

"Občané, kteří nepociťují příznaky onemocnění, mohou vycestovat do jiné lokality, s výjimkou lokalit uzavřených, při dodržení základních hygienických pravidel včetně vybavení rouškou, a za předpokladu, že v místě setrvají v uzavřeném prostoru rekreačního objektu a budou minimalizovat kontakt s okolím," uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Současně ale ministerstvo vyzvalo, aby lidé pobyty na chatách omezili.

Konec srocování na veřejnosti. Vojtěch nařídil maximálně dva lidi

Koronavirus

Zákaz volného pohybu platí do 1. dubna. Kromě setrvání v místě bydliště se nesmí lidé scházet ve větším počtu než dva, pokud nejde o členy domácnosti, případně pracovní kolektiv.

Reklama

Výběr článků

Načítám