Hlavní obsah

Přístroj za tisícovku pomáhá v boji s koronavirem. Z trhu ale pomalu mizí

Novinky, mif

Lékaři prakticky po celém světě dělají už několik posledních týdnů, co mohou, aby bojovali s koronavirem a jeho šířením. V tomto nelehkém snažení jim pomáhají i pulzní oxymetry – malé přístroje s cenovkou okolo tisícovky, které slouží k rozeznávání problémů spojených s dýcháním či předáváním kyslíku do krve. Z trhu ale postupně mizí.

Foto: Profimedia.cz

Pulzní oxymetr

Článek

Pulzní oxymetry jsou ve zdravotnictví naprosto nepostradatelným přístrojem. Dovedou totiž během pár sekund zjistit saturaci hemoglobinu kyslíkem v arteriální části krevního řečiště a srdeční frekvenci. V podstatě tedy měří nasycení krve kyslíkem.

V praxi se tedy tyto přístroje běžně používají v ordinacích, které se zaměřují na léčení respiračních chorob. Stále častěji si je pořizují ale také praktičtí lékaři, a to i v tuzemsku. Jde totiž o relativně levný způsob, jak rychle rozpoznat nějakou chronickou obstrukční plicní nemoc. Tou je jen v Česku postiženo zhruba 8 % populace, přestože polovina lidí to ani netuší.

Levné webkamery jsou beznadějně vyprodané. Kvůli koronaviru

Hardware

Přístroj si pořizují zdraví jedinci

Jak upozornil Daily Mail, tento přístroj se ukázal být i zachráncem během pandemie koronaviru. Mezi příznaky tohoto onemocnění patří vysoká dušnost a další dýchací obtíže. Pokud pulzní oxymetr ukáže u zdravého jedince nestandardní hodnoty, může to být pro lékaře indicie, že jsou potřebné testy na koronavirus.

Vzhledem k nízké pořizovací ceně dokonce někteří lékaři v Anglii začali lidem radit, aby si pulzní oxymetr pořídili. To jim totiž značně usnadňuje práci, kdy musí kvůli nedostatku ochranných pomůcek ordinovat na dálku po telefonu.

Právě v tom je ale kámen úrazu. Trh nebyl na takový nápor připraven. V současnosti si přístroj kupují i lidé, kteří jej jinak nepotřebují, kvůli čemuž jsou pulzní oxymetry stále častěji nedostatkovým zbožím. Především levnější modely jsou v některých obchodech beznadějně vyprodané.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Obtížná dostupnost i v Česku

Neplatí to pouze pro zahraničí, ale také pro Česko. Základní modely se dají v tuzemských prodejnách pořídit už za méně než tisíc korun. Ty jsou ale v drtivé většině případů vyprodané. Obchodníci jsou schopni dodat v současnosti především dražší modely, které stojí dva nebo tři tisíce korun. I u nich je ale čekací doba klidně i několik dní.

Nedostatek pulzních oxymetrů na trhu by mohl představovat velký problém pro pacienty, kterým již byla nějaká chronická obstrukční plicní nemoc diagnostikována. Tito lidé si totiž svůj zdravotní stav často hlídají sami doma právě pomocí těchto přístrojů.

Reklama

Související témata:

Související články

Virus podle studie vydrží na roušce až týden

Nový typ koronaviru dokáže na vnější straně roušky vydržet až týden, zjistili vědci z Hong­kongské univerzity. Odborníci v rámci výzkumu testovali, po jakou...

Výběr článků

Načítám