Hlavní obsah

Promoření sníží riziko další vlny epidemie, tvrdí hygienička

Právo, Jan Menšík

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová v rozhovoru pro Právo vysvětluje okolnosti tzv. promořování populace neboli přirozené imunizace společnosti. Zatímco chytrá karanténa se snaží rychle zachytit a izolovat pozitivní případy, promořením lze snížit riziko další vlny epidemie, protože lidé, kteří nemoc prodělají, již budou mít protilátky a ochrání sebe i jiné.

Foto: Mapy.cz

Počet nakažených v okresech ČR 7. dubna v 10:00

Článek

Roman Prymula rozvířil debatu o tzv. řízeném promoření novým typem koronaviru. Co si pod tím představit?

Říká se, že asi třetina populace se s tím koronavirem setká, je tedy žádoucí, aby si vytvořila protilátky a tím vytvořila ochrannou hradbu pro citlivé skupiny – seniory, osoby s hypertenzí, kuřáky či obézní lidi. Ne že si cíleně řekneme, že chceme víc a víc nemocných.

Cílem je nenakazit staré lidi a neustále si udržet lůžkovou kapacitu, abychom ve všech nemocnicích neměli jen koronavirové pacienty a měli kam dát čtyřicetiletého člověka s infarktem. To je zásadní.

To se podle současných dat daří.

Všechna opatření byla nastavena proto, aby se nám nepřeplnily nemocnice a abychom mohli dát ošetřovat všechny, kteří to potřebují.

Populaci potřebujeme promořit. Prymula změnil názor

Koronavirus

Kapacita je nyní stále dostatečná a dostane se jak na pacienty s covidem-19, tak na ty ostatní. A je důležité, aby to tak zůstalo.

Takže část populace se nakazí a tím si vytvoří imunitu a omezí šíření viru?

Postupně asi nebude potřeba starat se třeba o mladší populaci. Osobně si to představuji tak, že se třeba pustí vysokoškoláci, aby si mohli dodělat diplomy, pak středoškoláci apod. Takhle postupně by se omezení mohla uvolňovat, aby se vždy ta jedna skupina lidí vzájemně promořila, získala imunitu a virus už dál necirkuloval a nemohl nakazit někoho dalšího.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová

Virus je velmi agresivní, dá se velmi snadno chytit a jako kapénková infekce se snadno šíří. Chceme, aby neonemocněly osoby starší 65 let, hlavně nad 80 let. Nejdůležitější je chránit nejrizikovější skupinu, která má bohužel řadu dalších nemocí, což by pro ně mohlo být fatální.

Předpokládejme, že po rozvolnění zákazů a promoření populace vzroste nemocnost. Budete dál trasovat nakažené, nebo už to nebudete stíhat?

Trasování bude normálně pokračovat dál. Stále budeme zachytávat pozitivní případy a vyhledávat okolní kontakty. Samozřejmě, jakmile se ti lidé začnou scházet, tak se začnou znovu promořovat, takže nám nemocnost trošku stoupne. Máme mediky, další zaměstnance, vojáky, takže se to musí stihnout. Maximálně bude nějaká prodleva, takže výsledek nebude týž den, ale třeba za dva tři dny. Nicméně stihnout se to musí, tohle nepustíme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám