Hlavní obsah

Poslanci schválili odklad splácení úvěrů až o půl roku

Poslanci v úterý večer odhlasovali návrh, který lidem dává možnost odložit si splátky úvěrů včetně hypoték o tři nebo šest měsíců.

Foto: Poslanecká sněmovna, ČTK

Poslanecká sněmovna projednávala opatření ke zmírnění následků pandemie

Článek

Podle zákona mají na odklad nárok ti lidé, které negativně postihla opatření v souvislosti s pandemií koronaviru a toto deklarují – například čestným prohlášením. Mohou si vybrat odklad na tři nebo šest měsíců.

Ač zákon ještě neprošel celým legislativním procesem, banky už přijímají žádosti lidí o odklad. Celkem jich přijaly už 140 000. Většinu z nich, asi 60 procent tvoří žádosti o odklad splátek spotřebitelských úvěrů. Žádosti o odklad splátek hypoték tvoří asi 30 procent. Deset procent tvoří úvěry pro podniky.

Přehledně: Jak chce vláda pomoci podnikatelům a ekonomice

Koronavirus

„Předpokládáme, že většina dlužníků využije maximální lhůty a splátky si odloží o šest měsíců," upozornil poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura.

Ministerstvo původně chtělo, aby byl odklad plošný. S tím ale banky nesouhlasily, o odklad tam bude nutné požádat, ovšem banky žádosti vyhoví, pokud nepůjde o problémového klienta, který má se splácením problém dlouhodobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám