Hlavní obsah

Po třech dnech kritiky a kolon kamionů uvolnila policie režim na hranicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči nákladních vozidel nad 3,5 tuny budou mít na hranicích jednodušší režim, aby nevznikaly kolony. Na twitteru to uvedl ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Upuštěno bude podle webu policie od dodatečné administrativy. Zjednodušeně řečeno, nově zavedené kontroly se zrušily. Kvůli nim se na hraničních přechodech tvoří třetí den v kuse kolony v délce až desítek kilometrů z obou stran hranice.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Patnáctikilometrová kolona na přechodu do Rozvadova, 15. března 2020.

Článek

Na kontroly si stěžovali dopravci, vadil jim nový režim na hranicích, který má zajistit evidenci pohybu osob a prověřovat, zda nepřekračují 14 dní pobytu v zahraničí. V případě že ano, musí řidiči následně do karantény.

Řidič v kolách trávili hodiny. Ve čtvrtek se proto na ministerstvu vnitra sešla expertní skupina, která opatření vyhodnotila a – zrušila ho.

„V souvislosti s doporučením expertní skupiny byl na všech hraničních přechodech změněn režim odbavování nákladních vozidel nad 3,5 tuny, a to na vstupu i výstupu z území České republiky. Řidiči těchto vozidel zpravidla pobývají na území ostatních států po dobu kratší než 14 dní, proto je možné upustit od dodatečné administrativy, nezbytné pro plnění následných úkonů krajských hygienických stanic," napsal na webu policie mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Dodal, že řidiči musí dál oznamovat, pokud jejich doba pobytu v cizině přesáhla 14 dní.

Němce vytáčejí obří kolony na hranicích s Českem

Ekonomika

Dal tak zapravdu dopravcům, kteří už několik dní upozorňují na to, že kontroly jsou zbytečné, protože řidiči kamionů v zahraničí netráví déle než 14 dní, většinou se zdrží několik dní.

Kritizovali také zavedení kontrol v době, kdy se začínají další opatření rozvolňovat. Opatření se setkalo s velkou kritikou také v Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám