Hlavní obsah

Němce vytáčejí obří kolony na hranicích s Českem

Novinky, bož

Německý ministr dopravy Andreas Scheuer je nespokojen se situací na českých a polských hranicích. Na českých hranicích s Německem se ve středu v důsledku kontrol tvořily kolony dlouhé desítky kilometrů. Ministrovi vadí, že ve věci chybí společný postup na úrovni Evropské unie (EU). Na jeho slova pro ranní magazín ARD upozornil server listu Handelsblatt.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Obnovené kontroly na hraničních přechodech

Článek

Plošné policejní kontroly probíhají na české straně, jsou zaměřené na délku pobytu řidičů v zahraničí. Tyto kontroly přišly paradoxně s uvolněním zavřených hranic.

„Ano, jsem poněkud nespokojen s evropským přístupem,“ uvedl ministr. Podle něj je třeba připomenout, že i v koronavirové krizi by měl nadále platit princip volného pohybu zboží v EU. „Přesto se na hranicích často tvoří kolony,“ dodal.

Kvůli neexistenci společného evropského postupu musí země tyto problémy řešit na bilaterální úrovni.

„Protože nemáme žádný evropský závazek ohledně režimu na hranicích, musíme si hodně telefonovat s polskými sousedy, s českými sousedy,“ řekl ministr s tím, že komunikace s Francouzi a Rakušany funguje o poznání lépe.

Totální kolaps na hranicích. Česká policie začala evidovat řidiče kamionů

Ekonomika

Hraniční kontroly na německé straně byly prodlouženy o 20 dní do 4. května. Týká se to přechodů do Rakouska, Francie, Lucemburska, Dánska a Švýcarska. Na hranicích s Nizozemskem a Belgií Němci hraniční kontroly neprovádějí.

Nespokojení dopravci

V Česku kamionoví dopravci ve středu požádali vládu o úpravu hraničních kontrol, které podle sdružení dopravců Česmad Bohemia způsobují rozsáhlé kolony. Plošné kontroly se zaměřují na délku pobytu řidičů v zahraničí.

Na D8 ve směru na Německo kolona aut dosahovala desítek kilometrů. Před hraničním přechodem Rozvadov na D5 na výjezdu z Česka do Německa dosahovaly kolony nákladních vozidel deseti až 15 kilometrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám