Hlavní obsah

Pohyb nemocných se bude trasovat pomocí mobilu. O soukromí se lidé bát nemusí

Novinky, bri

S trasováním lidí, u kterých byl pozitivní test na koronavirus, pomohou mobilní operátoři. Ti zvládnou sestavit s využitím dat z mobilu přehled míst, kde se nemocný člověk v uplynulých týdnech nacházel. O soukromí se však uživatelé bát nemusí, neboť data budou hygienikům poskytnuta pouze s výhradním svolením samotného majitele telefonního čísla.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na trasování nemocných s využitím jejich telefonů se s operátory dohodli ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch a hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. Od tohoto snažení si všichni zúčastnění slibují především to, že bude sloužit k prevenci šíření nakažlivé lidské choroby v České republice.

„Do dnešní doby měli hygienici při tzv. trasování k dispozici pouze tradiční nástroje – zejména otázky po telefonu, zápisky na papír, přepisování do tabulek – a neměli možnost práci zefektivnit a automatizovat s využitím digitálních technologií,“ prohlásil Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS).

Problém podle něj nastal ve chvíli, kdy si nakažený při pohovoru kontakt s určitou skupinou lidí nevybavil, či na něj například zapomněl. Takovou skupinu lidí nebylo možné nijak upozornit na možný kontakt s nákazou a požádat je například, aby důkladněji sledovali svůj zdravotní stav.

Mobilní operátoři kvůli krizi upravují služby, část bude zdarma

Mobil

Jak probíhá lokalizace

Právě takové situace ale má trasování vyloučit. „Řešení, které nyní ministerstvo zdravotnictví společně s hlavní hygieničkou začínají testovat, je v celku jednoduché,“ konstatoval ředitel APMS.

„Když nakažený udělí před pohovorem mobilním operátorům prostřednictvím hygienika dobrovolně výslovný souhlas s využitím geolokačních údajů o pohybu jeho mobilního telefonu, dostane hygienik v řádu minut cenný nástroj pro vedení pohovoru – mapku s vyznačením oblastí výskytu, kde se nakažený v posledních 14 dnech pohyboval. Hygienik díky tomu může klást daleko přesnější dotazy s cílem identifikovat skutečně jen ty největší hrozby, kde mohlo dojít k šíření nákazy na jiné lidi,“ přiblížil celou situaci Grund.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Bez jasného a výslovného souhlasu nakaženého nebudou operátoři jakákoliv lokalizační nebo provozní data k podpoře trasování jeho pohybu zpracovávat. Toto řešení pomůže k zastavení šíření infekce Covid-19 a současně plně respektuje i vysoké standardy ochrany soukromí,“ zdůraznil ředitel APMS.

V současnosti je každý člověk, který je nakažený infekční chorobou, ze zákona povinen sdělit hygienické stanici místa s vysokým výskytem osob, která v poslední době navštívil, či jména osob, se kterými se setkal. Důvodem je zamezení nekontrolovatelnému šíření infekce ve společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám