Hlavní obsah

Opozice chválí vládu a kvituje zákaz akcí nad 100 lidí. Sněmovna ale jedná dál

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Nestává se často, že by si vláda za něco vyslechla chválu opozice. Výjimkou jsou opatření kvůli koronaviru - zákaz akcí nad 100 lidí a uzavření škol. Opozice kroky vlády kvituje a uznává, že se vláda snaží zabránit rozšíření nákazy. Sami poslanci, kterých je 200, se v úterý sejdou na schůzi Sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva předseda ODS Petr Fiala a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Dnešní rozhodnutí vlády je správné. Není to pro nikoho snadné, ale je to nutné,“ napsal na Twitter šéf ODS Petr Fiala. Podle něj není nic důležitějšího než ochrana zdraví a bezpečnosti lidí.

„Od opozice by se dalo očekávat, že bude vládu kritizovat. Ale kritika zde není namístě. Je to krizová situace a měli bychom vystupovat jednotně. Vláda začala vystupovat jako tým, snaží se situaci zvládnout, vláda se snaží zabránit rozšíření nákazy a předejít tomu, aby to nebylo jako v Itálii,“ řekla poslankyně hnutí STAN Věra Kovářová.

Vláda zakázala všechny akce nad 100 lidí a uzavřela školy

Koronavirus

Podle Kovářové by se však měla zlepšit komunikace vzhledem k samosprávám, aby každý starosta věděl, jak postupovat.

Kabinet pochválil i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Pokládám to za sice opožděné, ale správné rozhodnutí, které podporuji,“ napsal na Facebooku.

Do odvolání zrušil „Piva s Mirkem“, která pořádal v restauracích, kde debatoval s občany. „Přijde mi neodpovědné pořádat akce, kde se lidé mohou navzájem zbytečně nakazit,“ dodal Kalousek.

„Opatření, která vláda dělá, jsou namístě a dávají logiku,” řekl šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. „Podporujeme všechna opatření, která směřují k ochraně zdraví občanů,” přidal se předseda SPD Tomio Okamura.

ON-LINE: Stát může nově posílat do karantény i turisty

Koronavirus

Poslanci se nicméně v úterý sejdou na schůzi ve Sněmovně i přesto, že zákonodárců je 200. „Orgánů státní správy, Sněmovny a vlády se to zatím netýká,“ uvedl na úterní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podle Kovářové by se jednání Sněmovny nekonalo v případě, pokud by se objevil případ nemoci mezi poslanci. Od minulého týdne však do Sněmovny nemá přístup veřejnost.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že by se jednání Sněmovny mělo přerušit. „Sněmovna má řadu zaměstnanců, měli bychom jít příkladem,” konstatovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám