Hlavní obsah

Zlomový případ, u pražského taxikáře není jasný zdroj nákazy

Aktualizováno

V Itálii zemřelo už 463 lidí s koronavirem, necelá stovka přibyla od nedělního večera. Informovala o tom tamní civilní obrana. Nakažených je v zemi přes 9000, nejvíc po Číně. Italský premiér v souvislosti s nákazou hovoří o nejtemnější hodině své země. Země míří do karantény. I Česko hlásí nově nakažené, aktuálně je jich 38. Jedním z nich je pražský taxikář.

Hraniční kontroly kvůli koronaviru (záběry z 9. března)Video: Novinky

 
Článek

23:23 - Dnešní on-line zpravodajství ke koronaviru končí. Děkujeme za pozornost.

22:49 - Lídři zemí EU budou v úterý od 17:00 na dálku jednat o krocích kolem koronaviru. Termín videokonference oznámila Evropská rada na Twitteru.

22:46 - Jedním z nakažených koronavirem v ČR je pražský taxikář, u kterého není zatím jasný zdroj nákazy, řekl České televizi náměstek ministra Roman Prymula.

Hygienici se nyní obtížně snaží vypátrat osoby, které taxikář vozil. "To je pro nás zlomový případ, kdy už opravdu dochází k šíření v komunitě," řekl ČT.

Podle Prymuly je na místě zvážit zákaz veřejných akcí nad určitý počet návštěvníků. "Zítra (v úterý) o tom budeme vážně uvažovat," dodal.

22:29 - Italská vláda zakázala kvůli koronaviru konání všech sportovních akcí do 3. dubna. Týká se to i fotbalové ligy, která se nesmí hrát ani bez diváků.

21:54 - Italská vláda zavádí kvůli koronaviru karanténu pro celou zemi, oznámil podle Reuters premiér Conte. Lidé podle něj mají omezit i pohyb na veřejnosti.

Do karantény jde celá Itálie

Koronavirus

21:26 - Na Slovensku se po nařízení vlády nesmějí dva týdny konat žádné sportovní akce. Opatření proti šíření koronaviru nejvíce dolehne na hokejovou extraligu, jež měla tento týden na programu závěrečná tři kola nadstavby před startem play off. Nejvyšší fotbalovou ligu zase o víkendu čekalo kompletní první kolo nadstavbové části.

20:55 - Mezi nakaženými je ve Francii i ministr kultury Franck Riester.

Francouzský ministr kultury má koronavirus, píše AFP

Koronavirus

20:13 - Irák zakázal veškerá veřejná shromáždění a vyzval občany, aby nenavštěvovali modlitební místa. Cílem opatření je zastavit šíření nového koronaviru.

19:43 - Česko má 38 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) TV Nova. Během pondělí tak přibylo šest nových pacientů.

19:22 - Jeden z účastníků jednání ministrů vnitra EU z minulého týdne byl podle Berlína v kontaktu s infikovaným kornavirem. Na schůzce byl i Jan Hamáček z ČR.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Pracovníci v ochranných oblecích kontrolují na hraničním přechodu v Rozvadově autobus s cestujícími

19:21 - Izrael kvůli koronaviru zavádí povinnou dvoutýdenní karanténu pro všechny, kdo do země přicestují ze zahraničí.

18:46 - V Itálii zemřelo dalších 97 nakažených koronavirem, počet obětí tak vzrostl na 463. Nákaza se potvrdila už u 9172 osob, to je nejvíc po Číně, odkud se koronavirus v prosinci začal šířit do světa. Itálie v počtu nakažených novými údaji překonala Jižní Koreu, která dosud oznámila 7478 nakažených a 53 obětí.

18:44 - Italský olympijský výbor vyzval, aby se kvůli koronaviru zastavily do 3. dubna všechny sportovní soutěže v zemi. Týkat se to má i fotbalové Serie A.

17:38 - Nákaza novým typem koronaviru už se prokázala ve všech 27 zemích Evropské unie. Jako poslední v pondělí své první dva případy oznámil Kypr, informovala agentura AFP.

Koronavirus je už ve všech zemích EU

Koronavirus

17:34 - Slovenský premiér Peter Pellegrini potvrdil, že v Martine byl potvrzen další případ koronaviru. Počet infikovaných se tak na Slovensku zvýšil na sedm. „Každý občan Slovenské republiky, který se bude vracet z Číny, Jižní Koreje, Itálie a Íránu bude muset podstoupit povinnou 14denní karanténu včetně příslušníků rodiny, s nimiž žije v domácnosti,“ konstatoval Pellegrini.

17:17 - Testy potvrdily koronavirus u 36. pacienta v ČR, informoval na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Jedná se o ženu ročník 1958, má návaznost na skupinu, která byla lyžovat v italské Val Gardeně. Takže další kontakt. Zůstane nejspíš v domácí karanténě,” napsal ministr.

17:02 - Hradecký kraj má první potvrzený případ onemocnění koronavirem. Američan měl pozitivní test už v neděli ve FN Hradec Králové.

16:49 - Německo ohlásilo první dvě úmrtí v souvislosti s novým typem koronaviru. Obě oběti jsou ze Severního Porýní-Vestfálska, jednou z nich je 89letá žena.

16:43 - Europarlament se rozhodl kvůli koronaviru výrazně zkrátit program plenární schůze v Bruselu. Odloženo bude i usnesení o možném střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO).

16:27 - V Rakousku vzrostl počet nakažených koronavirem na 140. Během odpoledne nahlásila spolková země Tyrolsko 16 nově infikovaných.

15:51 - Šest desítek půllitrových lahviček s dezinfekčním gelem rozdal v pondělí rektor zlínské Univerzity Tomáše Bati Vladimír Sedlařík Domovu pro seniory Burešov ve Zlíně, Českému červenému kříži a Krajské hygienické stanici ve Zlíně.

Foto: UTB

Rektor zlínské univerzity Vladimír Sedlařík v pondělí roznášel dezinfekční gely do domova důchodců i do střediska Českého červeného kříže.

„Darovali jsme dezinfekční gely, které si univerzita sama vyrábí a které jsou zdravotně certifikované. Chceme takto alespoň trochu pomoci a snížit riziko pro nejohroženější skupinu obyvatel,“ vysvětlil Sedlařík.

15:48 - Zlín ředitelům základních a mateřských škol nařídil na pondělí nahlásit ředitelské volno. To vedení škol využilo k prověření počtu žáků a zaměstnanců, kterých se nově týká karanténa.

„Příčinou byly končící jarní prázdniny a důvodné podezření, že se bude řada rodin vracet ze zahraniční dovolené, a to i z rizikové Itálie,“ vysvětlil mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer. Podezření se potvrdila, a do zlínských základních a mateřských škol tak v úterý nenastoupí 193 žáků a 28 pedagogů a dalších zaměstnanců škol.

Koronavirus v Itálii předčasně ukončil zimní sezonu

Koronavirus

15:38 - Vedení ČVUT se po domluvě s pražskými hygieniky a ministerstvem zdravotnictví rozhodlo od úterý do 22. března přerušit výuku. Jde o preventivní opatření proti koronaviru.

15:30 - U řidiče kamionu, který putoval z hranic rovnou do nemocnice, se koronavirus nepotvrdil. Z Itálie přijel s teplotou a byl zastaven na hraničním přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti.

15:10 - Před třetí hodinou byla na rozvadovském dálničním přechodu změřena teplota řádově stovkám lidí, hlídky předaly letáky do více než tří tisíc vozidel. Zvýšená teplota byla zaznamenána u několika německých turistů.

„Čtyři pokračovali dál, jednoho odvážela sanitka,“ sdělil novinářům v Rozvadově Milan Poulíček, generální ředitel Generálního ředitelství cel. „Kromě Rozvadova vím o jednom případu na Dolním Dvořišti, kde se sám přihlásil řidič kamionu a momentálně je v péči hygieny,“ připomněl. „Ochranných prostředků máme dost,“ podotkl Poulíček a dodal: „Budeme tady stát čtyřiadvacet hodin denně až do odvolání.“

15:03 - Na výletní lodi u Singapuru se dostalo do izolace kvůli obavám ze šíření koronaviru 18 Čechů, jeden Čech je zadržován ve Vietnamu, jedna Češka v Itálii. Před jednáním vlády to v pondělí oznámil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

15:00 - ČR má 35 pacientů s nákazou koronavirem. Testy potvrdily tři nové infikované. Jedním z nich je zhruba dvanáctiletý chlapec, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

14:57 - Podle TV Markíza se na Slovensku objevil šestý případ nákazy novým koronavirem. "Pacientem je 26letý zaměstnanec společnosti U.S.Steel Košice, který leží v univerzitní nemocnici v Košicích," uvedla televize.

14:38 - Italská televize odvysílala záběry z jednotky intenzivní péče pro pacienty s koronavirem. Tím se v zemi nakazilo 7375 lidí, 336 z nich nákaze podlehlo. Uzdravených je zatím 622.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italská televize odvysílala vzácné záběry z jednotky intenzivní péče pro pacienty s koronaviremVideo: Reuters

14:16 - Nakaženou je 42letá žena z Rožnova pod Radhoštěm, informoval na tiskové konferenci hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). V sobotu přijela z lyžování v Itálii. Měla slabší rýmu a cítila se unavená. Hygiena jí udělala odběr, který měl pozitivní výsledek na přítomnost koronaviru.

14:05Ve Zlínském kraji je první případ koronaviru. Jedná se o ženu z Rožnovska, která se vrátila z Itálie. Informoval o tom hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Hejtman Čunek informuje o prvním případu koronaviru ve Zlínském krajiVideo: Aleš Fuksa, Právo

13:40 - Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí při příchodu na jednání vlády řekl, že ministerstvo zdravotnictví připravuje opatření, které by umožnilo poslat turisty do karantény.

„Máme pokryty občany ČR, občany s trvalým a přechodným pobytem a řešíme, jak se postavit k turistům. Pokud se ukáže, že cizinec byl v minulosti v místech, která jsou postižena koronavirem, a má příznaky, tak bude možné rozhodnout o jeho umístění do karantény. To dnes není možné,“ uvedl Hamáček.

Foto: David Taneček, ČTK

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové začal do odvolání platit zákaz návštěv na všech lůžkových odděleních.

13:37 - Polský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že jeho země zavádí kvůli koronaviru sanitární kontroly na hranicích s Českou republikou a Německem. Česko namátkové kontroly na deseti hraničních přechodem zavedlo od dnešních 7:00.

13:21 - Slavnostní zapálení olympijské pochodně pro hry v Tokiu se ve čtvrtek kvůli obavám z šíření nákazy koronavirem uskuteční bez diváků. Rozhodl o tom Řecký olympijský výbor. Starosta starověké Olympie zároveň požádal Mezinárodní olympijský výbor, aby slavnostní ceremoniál byl přeložen až na květen.

Na řeckém území má olympijský oheň putovat týden a 19. března ho převezmou organizátoři her. V Japonsku měla tradiční pouť začít o týden později a do slavnostního zahájení her 24. července zavítat do všech 47 prefektur.

13:18 - Poslední česká turistka, která byla kvůli koronaviru v karanténě v hotelu na ostrově Tenerife, se podle CK Canaria Travel o víkendu vrátila do Česka.

12:32 - Při kontrolách na hraničním přechodu Rozvadov odhalili policisté s hasiči člověka s podezřením na nákazu koronavirem. Naměřili mu teplotu přes 38 stupňů. Na vyšetření ho přímo z hranic odvezla sanitka. Stejný postup čekal ráno i řidiče kamionu v Dolním Dvořišti, z Itálie se vrátil s teplotou a zdravotními obtížemi.

Foto: Novinky

12:17 - Slovenská metropole kvůli šíření nového typu koronaviru na pět dnů uzavře všechny mateřské a základní školy, oznámil to bratislavský primátor Matúš Vallo. Bratislavský samosprávný kraj již o víkendu ohlásil přerušení výuky na středních školách. Jde o další opatření, které přijaly slovenské úřady poté, co minulý pátek země zaznamenala první potvrzený případ nákazy. Další infikovaní přibyli o víkendu.

12:10 - Kvůli měření teploty uzavřeli policisté dva sjezdy na D8 směrem od Německa. Kontroly provádí na čerpací stanici u Varvažova. Za první tři hodiny hasiči změřili teplotu více než dvou stovkám lidí, se zvýšenou teplotou nikoho neodhalili.

Mimořádné opatření bylo původně ohlášeno na hraničním přechodu Cínovec na Teplicku, tam je ale provoz minimální a nemohou tam vozy nad 7,5 tuny, policisté s hasiči se proto přesunuli na vytíženou dálnici D8.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Policisté a hasiči ve speciálních oblecích kontrolují auta a autobusy na dálnici D8.

Policisté řidiče kamionu nechávali zatím pokračovat, u automobilů měřili teplotu namátkově. Všechny autobusy byly svedeny k benzinové stanici. Všichni museli vystoupit a hasič v ochranném oděvu při vystupování měřil každému bezkontaktním teploměrem teplotu na čele.

12:07 - V Nemocnici Na Bulovce zůstávají kvůli koronaviru jen dvě cizinky, jsou v dobrém stavu. Přes víkend poslali lékaři do domácí karantény hospitalizované Čechy.

11:53 - Saúdská Arábie ve snaze bránit šíření nového koronaviru na své území přerušila letecké i námořní spojení s devíti zeměmi. Jde hlavně o blízkovýchodní státy, z evropských se opatření týká Itálie.

11:33 - „Je to naše nejtemnější hodina, ale my to zvládneme,” řekl italský premiér Giuseppe Conte při hodnocení současné situace kolem epidemie nového koronaviru ve své zemi. Parafrázoval jeden z citátů britského premiéra Winstona Churchilla z 2. světové války.

„V současné fázi je obtížné dělat předpovědi. Čelíme novému typu viru. Vláda intenzivně a co nejsoustředěněji koordinuje organizační mašinerii. Chceme šíření viru omezit a posílit zdravotní struktury, abychom tuto výzvu zvládli. Jsme silná země,” uvedl Conte.

Indie kvůli koronaviru zakázala výletním lodím kotvit ve svých přístavech

Koronavirus

11:07 - Česká pošta tento týden roznese do všech schránek 4,96 milionu letáků s informacemi o novém typu koronaviru. Lidé by je měli dostávat od úterý.

11:06 - V Královéhradeckém kraji čeká na výsledek testu na koronavirus osm lidí. Jedním je Američan, u něhož první test onemocnění naznačil. Je v karanténě.

10:50 - Británie nařídila 14denní karanténu všem lidem, kteří se vrátí ze severoitalských oblastí v izolaci. Platí to pro všechny, bez ohledu na příznaky.

10:33 - Z obav před šířením koronavirové nákazy Indie dočasně uzavírá své přístavy pro výletní lodě, píše server týdeníku Focus.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Lidé na letišti v Miláně

10:07 - V Rumunsku zakázali přístup diváků na fotbalová utkání.

10:06 - Covid-19 se nakazil stevard japonských aerolinek JAL.

10:03 - Britský řetězec Tesco začal ve Spojeném království omezovat  prodej vybraného zboží. Lze si koupit jen pět balení antimikrobiálních gelů a sprejů nebo utěrek. Nelze si také koupit více než pět balení těstovin, trvanlivého mléka a některé konzervované zeleniny.

10:01 -  Stát doporučuje necestovat do míst s vysokým počtem nemocných koronavirem. Občané se mají řídit doporučeními na webu ministerstva zahraničí. Od úterý budou zakázány návštěvy v lůžkových odděleních nemocnic a domovech seniorů.

9:49 - „Dnes je to již devátý telefonát, kdy se někdo radil, co udělat dál. Jsou to všechno mí pacienti, kteří se vrátili z dovolené a lyžování v Itálii, a mám pro ně pro všechny stejné doporučení,“ řekl v devět hodin ráno praktický lékař ve Zlíně Lubomír Nečas. „Zůstaňte 14 dnů doma, pozorujte svůj zdravotní stav, kdyby byla horečka, kašel, příznaky chřipky, hned volejte a zařídíme další,“ popsal Nečas. V celém Zlínském kraji právě skončil turnus jarních prázdnin a lidé se vracejí z dovolených, a to i z postižených oblastí.

9:26 - Namátkové kontroly řidičů od rána provádějí policisté a hasiči také na jihu Moravy. Kontroly se týkají přechodů Mikulov, Břeclav a Hatě.

Kontroly na hraničním přechodu MikulovVideo: Milan Vojtek, Právo

9:22 -  V Karlovarském kraji bylo dosud na přítomnost koronaviru testováno 13 lidí. U deseti z nich byly testy na nákazu negativní. Na výsledky dalších tří lidí, kterým byly odebrány vzorky v posledních dvou dnech, se teprve čeká, řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovy Vary Jana Háčková.

9:21 - V USA je nakaženo novým koronavirem přes 560 lidí, zemřelo 22 lidí. Většina mrtvých připadá na západní stát Washington. Nevylučuje se uzávěra oblastí.

Trump si podal ruku s mužem, který byl v kontaktu s nakaženým. Senátor Cruz je v karanténě

Koronavirus

9:18 - Počet nakažených novým koronavirem v Německu přesáhl 1000 a vyšplhal se na 1112. Od nedělního odpoledne přibylo přes 200 infikovaných, uvedly úřady.

9:16 - V Rakousku je momentálně 112 nakažených. Nejvíce případů (36) hlásí Dolní Rakousko, ve Vídni jich je 33, ve Štýrsku 10, v Tyrolsku 9, v Horním Rakousku devět, v Salcbursku devět, v Burgenlandu čtyři, ve Vorarlbersku dva a v Korutanech jeden.

8:48 - Masarykův onkologický ústav v Brně ruší od pondělí návštěvy s ohledem na narůstající riziko nákazy koronavirem. Ruší i akce pro pacienty a veřejnost.

8:30 - Kontroly policistů a hasičů probíhají i na hraničním přechodu Pomezí nad Ohří na Chebsku. Většina řidičů se vrací z práce v Německu. Celníci řidičům podle národnosti rozdávají informační letáky, ve kterých jsou pokyny v případě zdravotních potíží.

Kontroly na hraničním přechodu Pomezí nad Ohří na ChebskuVideo: Rudolf Voleman, Právo

Namátkově jeden z hasičů v roušce a s krytem obličeje měřil řidičům snímáním na čele tělesnou teplotu, ale během první půlhodiny měření měli všichni projíždějící řidiči teplotu normální.

8:27 - Na infekční oddělení českobudějovické nemocnice převážela sanitka krátce po sedmé hodině ranní řidiče kamionu z Náchodu.

Řidič kamionu putoval z hranic rovnou do nemocnice. Přijel z Itálie s teplotou

Koronavirus

Řidiče zastavili celníci na Dolním Dvořišti, a jelikož jel z Itálie, poslali ho k hasičskému stanovišti. „Vykládal jsem zboží asi dvacet kilometrů od Milána,“ sdělil jihočeským hasičům řidič, který připouštěl, že se opravdu necítí dobře.

Škrábalo ho v krku a měl zimnici. Hasiči ve speciálních oblecích muži naměřili hned dvakrát zvýšenou teplotu. Posádka záchranné služby se hned rozhodla, že muže odveze na infekční oddělení českobudějovické nemocnice.

Kontroly na hraničním přechodu Dolní DvořištěVideo: Pavel Orholz, Právo

Opatření na hranicích: Podívejte se, jak policie zastavuje řidiče a hasiči měří cestujícím teplotu

Koronavirus

8:22 - Ve Vladivostoku přistálo v pondělí letadlo se 60 cizinci evakuovanými po několikatýdenní karanténě v Severní Koreji. Ve skupině byli také zahraniční diplomaté.

8:17 - Počet nakažených se blíží 110 000, uvedla univerzita Johne Hopkinse. Podle ní je nakažených 109 965, přičemž 80 735 jejich v pevninské Číně, 7375 v Itálii a 7313 v Jižní Koreji. V Íránu je jich 6566, ve Francii 1209, v Německu 1040 a ve Španělsku 673.

8:15 - Francie zakázala pořádání akcí s více než tisícovkou lidí, uvedla AFP. Dodala že počet nakažených poslanců vzrostl ze dvou na čtyři. Ve Francii je více než tisícovka nakažených, 19 lidí infekci podlehlo.

7:57 - „Za neděli jsme vyšetřili 141 pacientů, celkem od začátku šíření této nákazy 928 osob. Stále platí, že se koronavirus potvrdil u 32 pacientů,” napsal na Twitter ministr zdravotnictví Vojtěch.

7:45 - Japonský akciový index Nikkei se poprvé od ledna 2019 propadl pod 20000 bodů, když oslabil o 5,07 procenta.

7:43 -  Všechny nemocnice zřizované Královéhradeckým krajem přistupují od pondělí k plošnému zákazu návštěv na všech lůžkových odděleních až do odvolání. „Důvodem je první potvrzený případ koronaviru v kraji a také návrh, který aktuálně projednává bezpečnostní rada státu. Zároveň nemocnice zvažují další opatření,“ uvedla mluvčí krajského zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.

6:59 - V Česku zůstává 32 nakažených koronavirem, v karanténě je zatím 1100 lidí, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zákaz návštěv v nemocnicích se možná nebude týkat porodnic.

6:57 - První případ nákazy koronavirem ohlásila v pondělí Albánie. Infikovaní jsou otec a syn, kteří se do balkánské země vrátili z Itálie.

6:40 - Vzpoura ve vězení v Modeně, která vypukla proti opatřením kvůli nákaze koronavirem, má už tři oběti. Další dva vězni jsou v kritickém stavu. Vězni se vzbouřili také v Alessandria, Pavii, Frosinone a Neapoli. Ve věznici v Pavii jižně od Milána vzali vězni dva rukojmí z řad strážných.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Příbuzní vězňů se shromáždili před věznicí Poggioreale v Neapoli.

6:32 - Australský burzovní index ASX zaznamenal největší propad od globální finanční krize v roce 2008. Ztratil 7,33 procenta. Australský ministr financí oznámil, že vláda připravuje záchranný stimulační balíček, který by měl snížit negativní ekonomické dopady epidemie koronaviru.

6:25 - Jižní Korea ohlásila 69 nových případů nákazy koronavirem od nedělního večera. Celkový počet případů tak stoupl na 7382, oznámilo jihokorejské Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí. Přírůstek nových případů je nižší než o den dříve, kdy úřady oznámily 93 nových případů. Nemoci Covid-19 podlehlo v Jižní Koreji 51 lidí.

6:19 - Čína ohlásila v pevninské části 40 nově potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Je to o čtyři méně než předchozí den. Nemoci Covid-19 podlehlo během neděle 22 nakažených, opět méně než v sobotu, kdy to bylo 27. Celkový počet obětí tím v pevninské části Číny stoupl na 3119.

Od propuknutí epidemie v čínském městě Wu-chan loni v prosinci se v pevninské části Číny nakazilo již 80 735 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám