Hlavní obsah

Do karantény jde celá Itálie

• Aktualizováno

Italská vláda od úterý kvůli koronaviru SARS-CoV-2 zavádí karanténu pro celou zemi. V pondělí večer to oznámil premiér Giuseppe Conte. Informovaly o tom agentury DPA a Reuters. Lidé by podle Conteho měli omezit cestování a také pohyb na veřejnosti. Rovněž platí zákaz pro všechny sportovní akce.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Italští policisté kontrolují cestující na hlavním nádraží v Miláně.

Článek

„Chystám se podepsat dekret, který bychom mohli shrnout do věty ´Zůstávám doma´. Itálie se stane ochrannou zónou,” prohlásil Conte před novináři.

Vláda rozšířila omezení na celé italské území dva dny po vyhlášení karantény v severních regionech.

„Všichni se musíme něčeho vzdát. Epidemii zvládneme, pokud přijmeme ještě drastičtější opatření k ochraně našich obyvatel, nebudeme vytvářet (dílčí uzavřené) červené zóny, nýbrž celá Itálie se stane ochrannou zónou,”uvedl Conte. Nelze podle něj ztrácet čas.

Itálie zavírá všechny sjezdovky v zemi

Koronavirus

Neměla by se omezovat veřejná doprava. Lidé ale budou moci cestovat pouze do práce či v naléhavých situacích. Vláda také zakázala konání všech sportovních akcí do 3. dubna. Týká se to i fotbalové ligy, která se nesmí hrát ani bez diváků.

„Čísla nám ukazují, že zažíváme výrazný nárůst počtu nakažených... a také zesnulých lidí,” řekl v pondělí večer italský premiér.

V Itálii se dosud novým koronavirem, který se od prosince šíří z Číny, nakazilo už celkem 9172 lidí, z toho 463 osob zemřelo. V současnosti je nakažených 7985. Vláda přijala další opatření proti šíření epidemie a oznámila, že od úterního rána se uzavřou lyžařská zařízení v celé zemi.

Do 3. dubna se také prodlouží uzavření všech škol v Itálii.

V Itálii se kvůli koronaviru bouří vězni, osm mrtvých

Koronavirus

Itálie v počtu nakažených novými údaji překonala Jižní Koreu, která dosud oznámila 7478 nakažených a 53 obětí.

Od druhé poloviny února země přijala řadu opatření proti šíření nákazy, zprvu zejména pro sever země, kde je situace nejhorší. Minulý týden mimo jiné uzavřela v celé zemi na dva týdny školy.

Od neděle přijala vláda výrazné zpřísnění opatření, označované za „drastické”, když nařídila až do 3. dubna karanténu pro region Lombardie, kde bylo dosud evidováno nejvíce nakažených, a pro 14 provincií v dalších regionech.

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru vypukla od neděle revolta v téměř třech desítkách italských věznic, při níž zemřelo osm vězňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám