Hlavní obsah

Británie hlásí první oběť koronaviru

• Aktualizováno

Šíření nákazy novým typem koronaviru, který způsobuje plicní chorobu Covid-19, děsí svět natolik, že některé země přistoupily k drakonickým opatřením. Izrael například od pátku zakáže vstup do země občanům Švýcarska, Německa, Rakouska, Francie a Španělska, pokud by dotyční po příjezdu nemohli zůstat dva týdny v karanténě. Švýcarsko ve čtvrtek ráno ohlásilo, že koronaviru podlehl první infikovaný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní opatření kvůli koronaviru poznamenala i volby v IzraeliVideo: Reuters

 
Článek

On-line reportáž v tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost.

21:52 - Deset klientů a jeden zaměstnanec jednoho z domovů pro seniory v Madridu se nakazili novým typem koronaviru. Informoval o tom španělský list El País. V celém Španělsku je k dnešnímu dni 280 nakažených, tři lidé nemoci COVID-19 podlehli. Poslední obětí je podle agentury EFE právě jedna z obyvatelek zasaženého domova důchodců.

20:23 - Všechny nové testy na nákazu novým koronavirem byly ve čtvrtek v Česku negativní. Laboratorně potvrzených nakažených je tak v Česku stále 12. Ve čtvrtek večer o tom informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

20:09 - Ve státě Washington je už 70 potvrzených případů nákazy Covid-19. Za den jich přibylo 39.

19:00 - Britové oznámili první oběť na území Spojeného království. Nemoci Covid-19 podlehl starší pacient v anglickém Berkshiru, který měl další zdravotní komplikace a už byl opakovaně hospitalizován kvůli jiným onemocněním.

V Anglii je už 105 případů nákazy, od rána stoupl počet nakažených o 25. V celé Velké Británii a v Severním Irsku je jich 115.

18:23 - V Itálii za posledních 24 hodin zemřelo dalších 41 pacientů s novým koronavirem. Počet mrtvých v zemi tak dosáhl už 148, z toho 98 v Lombardii.

V Itálii zemřelo na koronavirus za den 41 lidí, země hlásí stovky nově nakažených

Koronavirus

18:11 - Mnoho zemí není na koronavirus dobře připraveno a přijatá opatření mnohdy neodpovídají míře hrozby, varoval šéf WHO. Slíbil podporu všem zemím.

17:31 - Ve Velké Británii vzrostl počet případů lidí nakažených koronavirem o 85 za jeden den. Celkem je infikovaných 115 lidí.

15:57 - Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (OSN) oznámila, že kvůli uzavření škol zůstalo doma na 290,5 milionu žáků a studentů ve 22 státech, celonárodně ve 13 zemích. Například v Itálii, kde se nakazilo přes 3000 lidí ze všech regionů, dnes začaly desetidenní prázdniny pro 8,5 milionu žáků a studentů. Všechny školy se v moderních dějinách Itálie uzavřely poprvé, nestalo se tak ani za druhé světové války.

15:48 - Turecko doporučilo svým občanům, aby kvůli epidemii koronaviru raději nejezdili do zahraničí, pokud to není nezbytně nutné. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tureckého ministra zdravotnictví Fahrettina Kocu.

15:30 - Ve Francii na nemoc způsobenou novým koronavirem zemřeli další dva lidé. Obětí je už šest, nakažených 377. Počet infikovaných vzrostl také v Nizozemsku a v Belgii.

Ve Francii na nemoc z koronaviru zemřeli další dva lidé. Obětí je už šest, nakažených 377. Počet infikovaných vzrostl také v Nizozemsku a v Belgii.

14:26 - V Česku přibyly další čtyři případy nákazy koronavirem. Dva případy jsou kontakty již nakažených, další dva - muž a dítě - z Prahy.

Další čtyři nakažení koronavirem. Dítě mezi nimi není, opravilo se ministerstvo

Koronavirus

14:18 - Počet případů nákazy koronavirem v Řecku se ztrojnásobil. Úřady informovaly o 21 dalších nemocných, cestovali nedávno do Izraele a Egypta.

13:44 - Jihoafrická republika oznámila, že eviduje první případ nákazy novým koronavirem. Informovalo o tom tamější ministerstvo zdravotnictví.

13:42 - Krajská hygienická stanice Zlínského kraje vyzvala školy, aby žáky a studenty, kteří se vrátí po jarních prázdninách z rizikových oblastí v Itálii, nechaly 14 dní doma.

13:14 - Možná hrozba koronaviru se dotýká i zápasů prvoligových fotbalistů. „Všechny zápasy, kde budeme předpokládat účast fanoušků nad 5000 lidí, budeme muset hlásit krajské hygienické stanici, aby posoudily riziko. V našem případě půjde o utkání s Baníkem Ostrava, které na zlínské Letné odehrajeme 21. března,“ uvedla mluvčí FC Fastav Zlín Zuzana Molková.

Už tuto sobotu bude Zlín hostit pražský tým Bohemians. Návštěvnost však nad pět tisíc pořadatelé neočekávají.

13:06 - Valašskomeziříčská nemocnice vyhlásila od čtvrtka plošný zákaz návštěv. Opatření má zamezit možnosti šíření onemocnění COVID-19. „Platnost zákazu platí do odvolání,“ uvedla Radka Miloševská z Nemocnice Agel ve Valašském Meziříčí.

13:03 - Moravskoslezský kraj nepošle dvěma partnerským čínským provinciím respirátory v hodnotě dvakrát 20 tisíc korun. „Když jsme obdrželi včera rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, že se zakazuje prodej mimo zdravotnická zařízení a Integrovaný záchranný systém, tak jsme na to reagovali. A i když se jedná o humanitární pomoc, tak se jedná o zboží, které je nedostatkové a nemůžeme si nyní dovolit pomáhat jiným zemím. Musíme zajistit naše zdravotníky,“ vysvětlil hejtman Ivo Vondrák (ANO).

V Polsku mají jasno: Koronavirus je trest boží

Koronavirus

Současně uvedl, že kraji chybí zhruba 40 tisíc kusů ochranných pomůcek, aby zajistil čtyřměsíční provoz svých nemocnic a zdravotnické záchranné služby. A zopakoval, že na boj s koronavirem vyčlenil 10 milionů korun.

13:01 - Ve Zlínském kraji se koronavirus zatím neobjevil. Mezi lidmi však už obavy panují. „Na pokladnu volají několikrát denně a ujišťují se, jestli program platí a jestli hrajeme. K rušení představení podle nás v tuto chvíli důvod není,“ uvedla mluvčí Městského divadla Zlín Veronika Jurčová s tím, že už někteří lidé chtěli kvůli obavám z koronaviru a shromažďování vracet vstupenky.

13:00 - Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje ruší akce pro veřejnost ve všech stanicích profesionálních hasičů na východě Moravy, a to až do odvolání. „Omezení se týká naplánovaných exkurzí žáků především základních škol a dětí mateřských školek, které pravidelně navštěvují stanice a seznamují se s prací profesionálních hasičů,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Javoříková. Zrušený je i nejbližší den otevřených dveří, který připadá na pátek 13. března.

12:28 - V Íránu podlehlo koronaviru 107 lidí z celkových 3513 nakažených, oznámily podle agentury AP íránské úřady.

Starají se o nejrizikovější klienty, pandemický plán na sociální služby prý ale nepamatuje

Koronavirus

12:12 - Palestinská autonomie nařídila hotelům na Západním břehu Jordánu, aby kvůli koronaviru přestaly přijímat zahraniční turisty.

11:57 - V Itálii začaly pro 8,5 milionu žáků a studentů nucené prázdniny kvůli koronaviru. Církev na severu země zrušila mše. Nakažené hlásí všechny regiony.

11:33 - V pražské Nemocnici Na Bulovce odebrali vzorky dalším 17 pacientům s podezřením na nákazu novým typem koronaviru. Na výsledky čekají dva lidé v izolaci v nemocnici, ostatní v karanténě doma.

Pravidla testování na koronavirus se v Česku mění

Koronavirus

11:31 - Testy na koronavirus se nebudou dělat už jen lidem, kteří byli v rizikových oblastech. Provedou se všem, když to určí lékař či hygienik. Řekl to náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

11:20 - Domácí psi a kočky nemohou přenášet nový koronavirus na lidi, mohou ale vykazovat slabou přítomnost patogenu, pokud se nakazí od svých majitelů. Onemocnění COVID-19 se však u nich nejspíš nerozvine.

11:06 - Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula na dotaz Práva uvedl, že pokud by se v Česku nyní testovalo kolem sta pacientů denně, testy by vyšly zhruba na týden až deset dní. Další tisícovka testů je však objednána a lékaři ji v nejbližší době očekávají. V současnosti se testují řádově desítky lidí denně, jde především o osoby, které přišly do kontaktu s nakaženými.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci z čínské univerzity vynalezli robota, který dokáže zastupovat lékaře při vyšetřování pacientů s koronaviremVideo: Reuters

10:30V Německu se za posledních 24 hodin objevilo přes 100 dalších případů nákazy novým typem koronaviru. Celkem jich zatím úřady zaznamenaly 349.

10:15 - Ministerstvo zahraničí se zatím nechystá zařadit italský region Trentino mezi oblasti, kam nedoporučuje cestovat. V regionu nejsou ohniska nákazy.

10:10 - Ve Švýcarsku zemřel první člověk na nákazu novým typem koronaviru. Je to člověk z kantonu Vaud na západě země.

Kvůli koronaviru Izrael nevpustí do země Němce, Rakušany, Švýcary, Francouze a Španěly

Koronavirus

9:26 - Plánovaná dubnová návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Japonsku byla kvůli šíření nového koronaviru odložena. S odvoláním na sdělení japonského vládního mluvčího o tom informovala agentura AP.

9:08 - Bosna potvrdila svůj první případ nákazy novým koronavirem, uvedla agentura Reuters s odvoláním na televizi bosenských Srbů. Podrobnosti zatím nejsou známy, ty má ohlásit regionální ministerstvo zdravotnictví na už svolané tiskové konferenci.

8:57 - Severokorejský vůdce v dopisu jihokorejskému prezidentovi vyjádřil naději, že se Jižní Korea vypořádá s šířením nového koronaviru, píše Reuters.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Dívka v ulicích Londýna

8:19 - Řecké úřady kvůli šíření koronaviru nařídily zavřít školy, sportovní centra či divadla ve třech provinciích na západě země.

8:05 - Spojené arabské emiráty (SAE) vyzvaly své občany, aby necestovali do zahraničí kvůli globálnímu šíření nového koronaviru. Ve SAE sídlí významné aerolinie Etihad a Emirates.

8:00 - Britská regionální letecká společnost Flybe zkrachovala. Aerolinky, kterým již letos pomohla vláda, se nedokázaly vyrovnat s prudkým poklesem poptávky po cestování kvůli koronaviru.

Končí aerolinky Flybe, koronavirus je dorazil

Koronavirus

7:15 - Škola v Praze 6, kterou navštěvují děti jedné z nakažených žen, bude od zítřka otevřená a všechny naplánované programy se zřejmě uskuteční. Uvedl to v České televizi ředitel školy. Testy dětí jsou negativní, nyní jsou v domácí karanténě.

7:12 - Od dnešního dne nelétají letadla z Česka do Číny, Jižní Koreje a severoitalských měst.

7:09 - Česko má stále osm případů nákazy, uvedl ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. V ranních výsledcích testů se nový případ neobjevil. Testováno bylo zatím 407 lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve Sněmovně

7:01 - Mezinárodní měnový fond avizoval, že uvolní 50 miliard dolarů na podporu zemí v boji s koronavirem.

6:02 - Kongres USA připravil mimořádný finanční balíček v hodnotě 8,3 miliardy dolarů (188,6 miliard korun) na tažení proti nákaze koronavirem. Už ve středu ho schválila Sněmovna reprezentantů a ve čtvrtek tak podle očekávání učiní i Senát.

5:21 - „Pokud lidé ze Švýcarska Německa, Rakouska, Francie a Španělska nejsou připraveni a nemají možnost strávit 14 dnů v karanténě, nemohou vstoupit do země,“ uvádí se v prohlášení tamějšího ministerstva zdravotnictví. Do karantény jdou okamžitě všichni Izraelci, kteří se vrátili z uvedených zemí a také z Číny a Thajska. V současné chvíli je v karanténě 100 tisíc Izraelců.

5:10 - Celkem se koronavirem ve světě nakazilo 95 488 lidí. Plně se uzdravilo 53 689 nemocných a zemřelo 3286 lidí.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

5:00 - Kalifornie eviduje 53 případů infekce a jednoho mrtvého. Vyhlášení stavu nouze umožní úřadům rychleji přijímat a podnikat opatření v boji proti nákaze a otevírá státu přístup k federálním zdrojům. Stav nouze už vyhlásily státy Florida a Washington, který je nejpostiženějším. S výjimkou jedné oběti z Kalifornie jsou všechny případy úmrtí hlášeny odtud. USA aktuálně evidují jedenáct obětí koronaviru a okolo 150 případů nákazy.

Česko má další tři případy koronaviru

Koronavirus

4:45 - V Jižní Koreji přibývá případů nákazy rychleji než v Číně, odkud se virus začal původně šířit. Naprostá většina nakažených je z města Tegu a okolí. Jižní Korea ve středu zaznamenala 438 případů nákazy novým typem koronaviru a tři úmrtí. Dosavadní bilance koronaviru v Jižní Koreji činí 5766 případů a 35 obětí.

4:30 - Pevninská Čína ve středu zaznamenala 139 případů nákazy novým typem koronaviru a 31 úmrtí nakažených. Všechny oběti pocházejí z provincie Chu-pej, která je považována za ohnisko nákazy. Celkem má Čína 80 409 případů infekce a 3012 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám