Hlavní obsah

Nedostatek roušek? Rektor ČVUT vymyslel, jak si masku snadno vyrobit doma

Novinky,

Rektor ČVUT v Praze, jaderný fyzik Vojtěch Petráček přišel s jednoduchým návodem, jak si doma vyrobit „protikoronavirovou“ masku. Její základ má tvořit PET láhev. Ve světle událostí, kdy v Česku stále ještě chybí stovky tisíc až milion respirátorů, to může být více než užitečné.

Foto: ČVUT

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček v masce vlastní výroby

Článek

„Co dělat při čekání na dodávku vládních roušek?“ táže se rektor Petráček v příspěvku na univerzitním Facebooku. „Koupit si dvoulitrový tonik, těsnění do oken, gumičku a papírové ubrousky a vyrobit si masku,“ navrhuje.

Chybí nám milion respirátorů, přiznal Vojtěch

Koronavirus

Pro okamžitou potřebu navíc připravil model filtru a štítu, který se dá udělat doma. Návod je podle něj prostý: prázdnou láhev PET o objemu dva litry nastřihnout dle nákresu níže a vnitřní části řezů oblepit těsněním na okna pro pohodlí. Dále poblíž uší protáhnout PET skrze dírku gumičku a přelepit, aby to těsnilo.

Foto: ČVUT

Rektorův návod, jak láhev nastřihnout

„A nakonec vložit filtrační náplň. V tuto chvíli to může být kupříkladu mnoho vrstev papírových ručníčků, později nanovláknová vrstva a desikátor,“ uvedl. Desikátor neboli exsikátor je tlustostěnná dvoudílná nádoba používaná v laboratoři k sušení pomocí tzv. desikantu.

Pohodlná a účinná

Maska je podle Petráčka poměrně pohodlná, navíc se domnívá, že jestliže by ji lidé přesně takovou měli, výrazně se zlepší možnost, že k přenosu nákazy novým koronavirem způsobujícím nemoc Covid-19 nebude docházet.

„Obzvláště při výdechu kapének dochází i u primitivního řešení k jejich zastavení. Filtr lze vyměnit a celou masku dezinfikovat lihovým roztokem,“ vysvětlil.

Česko má 293 nakažených koronavirem

Koronavirus

„Pokud by si lidé udělali takovéto filtry, mohli by je i vyzdobit jako masky a takto překonat karnevalovou formou dobu, kdy to bude plošně třeba mít nasazeno, což pak může být i čtyři až pět týdnů,“ dodal.

„Rektor se zkrátka snaží vypomoci společnosti, když respirátory nejsou na trhu,” poznamenala pro Novinky kancléřka ČVUT Lucie Orgoníková.

Příprava dezinfekce

Kromě návodu na masku může ČVUT přispět i tím, že vyrábí dezinfekci. Dodává ji Integrovanému zdravotnímu systému (IZS) hl. města Prahy.

Zlínská univerzita si kvůli koronaviru vyrábí vlastní dezinfekční gely. Chce je darovat i prodávat

Koronavirus

„Je těžké v současné době získat základní surovinu, kterou je 96% ethanol. Nyní nám ho dodávají ze zdroje krizového řízení Prahy. Z vlastních předobjednaných zásob jsme zazásobili také Městskou část Praha 6, Praha-Suchdol, farnost na Praze 6, Národní technickou knihovnu a Horskou službu ČR,” popsala Orgoníková.

Reklama

Související články

Výrobci zvedli ceny roušek i 50krát

Ústav pro péči o matku a dítě v Praze si chtěl doplnit zásobu jednorázových roušek, obrátil se proto na jejich výrobce. Místo padesáti haléřů za kus měl ale...

Výběr článků

Načítám