Hlavní obsah

Na VŠCHT vymysleli, jak sterilizovat respirátory lékařů, aby je mohli použít opakovaně

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Respirátorů nejvyšší třídy FFP3, které chrání zejména lékaře a zdravotníky v první linii boje s covid-19, stále není dostatečné množství. Vědci z Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze proto z dostupných vědeckých zdrojů vybrali a ověřili nejvhodnější postup, jak jednorázové respirátory účinně sterilizovat, aby šly opakovaně použít.

Foto: VŠCHT, Novinky

Respirátory třídy FFP3 lze sterilizovat v mikrovlnce, aby je šlo použít víckrát.

Článek

Autoři nápadu Ivan Řehoř a Marek Šoltys z Ústavu chemického inženýrství VŠCHT nicméně upozorňují, že jde o rychlé nouzové řešení, které nebylo certifikováno výrobcem.

„Vždy je samozřejmě lepší použít respirátor nový. Nicméně když žádný další nemáte, je sterilizace pomocí vodní páry cestou, která efektivně eliminuje virové částice a výrazně nesnižuje filtrační schopnost respirátoru,” vysvětlil Šoltys.

Sterilizovat pětkrát bez výrazného snížení účinnosti

Z odborné literatury a výsledků experimentů provedených na VŠCHT vyplývá, že při správném postupu lze respirátor sterilizovat až pětkrát, aniž by jeho účinnost klesla na úroveň FFP2.

Svět se pere o respirátory. Česko dostalo od Evropské komise přes prsty

Zahraniční

Postup sterilizace je podle chemiků jednoduchý. Do plastové misky nalijeme 50 ml vody, položíme na ni plastovou mřížku či děrované víko (nesmí být kovové) a navrch uložíme použitý respirátor.

„Je důležité, aby byl na misku uložen vnější stranou dolů,“ upozornil Šoltys. Misku následně dáme do mikrovlnné trouby a nastavíme čas podle jejího výkonu: 1100 W = 90 sekund, 800 – 1000 W = 180 sekund a 500 – 700 W = 300 sekund.

Foto: VŠCHT, Novinky

Na sterilizaci respirátoru je potřeba: použitý jednorázový respirátor, 50 ml vody a plastová miska s nekovovou mřížkou či nekovovým děrovaným víkem navrchu.

Během sterilizačního procesu by se měla odpařit zhruba polovina objemu vody. Pokud se odpaří méně, produkce páry nebyla dostatečná, tím pádem ani sterilizace nebyla taková, jaká by měla být – je tak třeba prodloužit čas „ohřevu”.

Jakmile se vše podaří, je třeba na respirátoru označit fixem ukončený sterilizační cyklus kvůli přehledu, kolik jsme jich už dělali.

Nápad od manželky, která pracuje na ARO

„Sterilizaci respirátorů provádějte pouze na vlastní zodpovědnost. Výrobcem garantovaná filtrační efektivita s opakovaným použitím respirátoru klesá,“ zdůraznil Řehoř.

V Česku se na speciální tiskárně vyrábějí respirátory s nejvyšším stupněm ochrany

Koronavirus

Úplně prvotní nápad vzešel od Řehořovy ženy. „Pracuje na ARO v nemocnici a měli na celé oddělení jen 19 kusů FFP3 respirátorů, takže ji napadlo, zda by je nešlo nějak sterilizovat a používat opakovaně. Já jsem prošel dostupnou recenzovanou literaturu a zjistil, že sterilizace pomocí vodní páry na virové částice funguje,“ popsal.

S kolegou Šoltysem pak experimentálně ověřili fyzickou integritu vláken po sterilizaci, která v literatuře chyběla. Zjistili, že na rozdíl od napařování nad žehličkou, kde dojde ke spečení, mikrovlnka filtru zásadně neubližuje.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám