Hlavní obsah

Na neschopence je 356 tisíc lidí, v karanténě skoro 24 tisíc

Novinky, zpe

V systému neschopenek bylo ve čtvrtek večer evidováno 355 999 tisíc lidí, uvedla na Twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Přes e-neschopenku bylo už zaevidováno skoro 24 tisíc lidí v karanténě.

Foto: vlada.cz

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) po čtvrtečním jednání vlády

Článek

„Karantény a e-neschopenka aktuálně. Včera bylo zaevidováno přes e-neschopenku 1 633 karantén, celkem 23 673. Počet otevřených neschopenek je ke včerejšku 355 999, z toho je otevřených 19 295 karantén,“ uvedla na Twitteru ministryně.

Otevřená neschopenka nebo karanténa znamená, že stále ještě trvají.

Nařízení o povinné karanténě pro lidi vracející se z Itálie začalo platit 7. března, tehdy se přes e-neschopenku registrovalo 807 e-neschopenek.

Povinná čtrnáctidenní karanténa se od 13. března rozšířila na cestující, kteří se vrátili z rizikových zemí. V té době mezi ně patřily Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko, Belgie, Velká Británie, Norsko, Dánsko a Francie

Povinnou karanténu také může nařídit lékař například člověku, který byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

Zaměstnavatelé vyplácejí lidem v karanténě 60 procent základu výdělku. Zaměstnanci zavřených obchodů, restaurací a dalších provozů mají dostávat podle zákoníku práce svůj plný průměrný výdělek.

Platy zaměstnanců, kteří jsou doma, proplatí firmám stát

Koronavirus

Vláda ve čtvrtek večer rozhodla, že bude přispívat firmám na mzdy, aby nepropouštěly zaměstnance.

„Bude to v případě karantény. Druhá část programu Antivirus se týká všech firem, které jsou dotčeny rozhodnutím vlády a musely ukončit svoji činnost. Zde mají tyto firmy povinnost kvůli překážce na straně zaměstnavatele vyplácet 100 procent mzdy. A stát jim refunduje 80 procent této částky,” vysvětlila Maláčová.

Opatření podle Maláčové vyjde státní kasu na 1,1 miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám