Hlavní obsah

Merkelová: Koronavirem se může nakazit 70 procent Němců

Aktualizováno

Novým typem koronaviru by se v Německu mohlo nakazit 60 až 70 procent obyvatel, což je až 56 milionů lidí. Na tiskové konferenci to s odvoláním na odborníky uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. V prvním veřejném vyjádření k situaci kolem koronaviru vyzvala Němce, aby se během nadcházející epidemie chovali solidárně s ohroženými skupinami obyvatel.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

"Virus dorazil do Evropy, je tu, to musíme všichni pochopit," zdůraznila předsedkyně německé vlády. Nyní je podle ní hlavním úkolem šíření viru bránit, zpomalit ho, a zajistit tak, "abychom nepřetížili zdravotnický systém". "Není to tak, že by bylo jedno, co děláme, není to všechno marné... jde o to, abychom získali čas," zdůraznila Merkelová.

Žádná drastická opatření, jaká přijala například Itálie, kancléřka na tiskové konferenci neoznámila. Německo má podle posledních údajů více než 1200 nakažených. Ve středu potvrdilo třetí oběť nemoci Covid-19, kterou koronavirus způsobuje.

Rozhodujeme jako na válečné frontě. Staří mají smůlu, popisuje lékař situaci v Itálii

Koronavirus

Uzavírat hranice je zbytečné

Německá vláda je podle ní přesvědčená, že uzavírání hranic není "přiměřenou odpovědí" na výzvy, kterým Evropa kvůli koronaviru čelí.

Ministr zdravotnictví Jens Spahn se ve středu vyslovil také proti plošnému uzavření škol v Německu. Vyzval ale obyvatele, aby se připravili na změny v každodenním životě, a ochránili tak sebe i své blízké. Omezit by měli podle něj například pozdrav podáním ruky.

Na doporučení Spahna některé spolkové země už v úterý zakázaly všechny akce pro více než 1000 lidí. K Bavorsku či nejlidnatější zemi Severnímu Porýní-Vestfálsku se dnes přidaly i Hamburk či Berlín.

Důsledky je těžké odhadovat

Důsledky krize kolem koronaviru včetně těch hospodářských se podle Merkelové nyní dají jen těžko odhadnout. "Uděláme ale, co bude potřeba," řekla kancléřka. Podle agentury DPA připustila i to, že budou mít opatření kvůli koronaviru vliv na plánovaný rozpočet bez deficitu.

Ředitel Institutu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler na tiskové konferenci zdůraznil, že Německo je stále "na počátku epidemie". V zemi s 82 miliony obyvatel je nyní přes 1200 nakažených koronavirem a tři mrtví. Třetí obětí nemoci COVID-19, kterou úřady potvrdily dnes, je pacient z okresu Heinsberg v Severním Porýní-Vestfálsku, kde už jeden 78letý člověk nemoci podlehl.

Jak se vyhnout nákaze, radí ministerstvo v novém videu

Koronavirus

Nový koronavirus SARS-CoV-2 způsobující nemoc Covid-19 se do světa začal šířit na konci minulého roku z Číny. Od té doby se chorobou, která může při komplikacích vyvolat nebezpečný, až smrtelný zápal plic, nakazilo na 120 tisíc lidí.

V Česku je prozatím potvrzeno několik desítek případů.

Zatímco v Číně se už šíření nemoci Covid-19 zpomaluje a zdá se, že opatření tamní vlády zabrala, Evropa má podle všeho to nejhorší, tedy kulminaci nárůstu počtu nově nakažených, teprve před sebou.

Na tom, kdy epidemie v Evropě, potažmo v Česku dosáhne vrcholu, se odborníci neshodnou. Ve hře je totiž příliš proměnných. Není jasné například to, zda šíření viru zpomalí, nebo dokonce úplně zastaví blížící se jarní počasí.

Oteplení nepomůže, nákaza koronavirem bude kulminovat v létě, tvrdí američtí vědci

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám