Hlavní obsah

Linky na výrobu roušek s nanovláknem se chystají do Brna

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Číny do Brna přiletí vládním speciálem dvě automatizované linky na výrobu roušek a ústenek z nanovláken, které v Brně začne dělat firma Respilon. Ta vyráběla nejprve v Číně, v současné době rozjíždí provoz i v Turecku.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ředitelka společnosti Respilon Jana Zimová s novou ústenkou na obličeji na obrázku vedle ní je respirátor, který bude především pro profesionální složky.

Článek

Jak Právo informovala výkonná ředitelka společnosti Jana Zimová, podařilo se již s městem Brnem najít potřebné místnosti pro instalaci linek, po smontování a zaškolení jejich obsluhy budou vyrábět ochranné pomůcky v řádech statisíců denně.

Vzhledem k tomu, že jde o plně automatizovaný provoz, budou na obsluhu zapotřebí jen dva lidé
Jana Zimová, Respilon

„Právě jsme se s městem domluvili na podmínkách nájmu prostorů v Technologickém parku a podpis nájemní smlouvy s paní primátorkou předpokládáme v pondělí, “ uvedla Zimová.

Podepsáno. Česká firma dodá zdravotníkům stovky tisíc kladiv na koronavirus

Koronavirus

„Najít totiž superčisté haly, kde se může výroba konat, není tak úplně jednoduché, ale Technologický park tyto prostory má. Po montáži linek, na jejichž dopravě z Číny spolupracujeme s vládou, zapracování obsluhy a odzkoušení se výroba ve třísměnném provozu rozjede naplno v polovině května. Vzhledem k tomu, že jde o plně automatizovaný provoz, budou na obsluhu zapotřebí jen dva lidé,“ vysvětlila pro Právo ředitelka.

Společnost, která se výrobou ochranných pomůcek včetně pracích nákrčníků s obsahem nanovlákna zabývá sedm let, začne od druhého dubnového týdne uspokojovat předobjednávky, které obdržela od 20. března. Jde o produkci z Turecka.

České video o účinnosti roušek vzdělává svět

Domácí

Tamní denní výroba, která se do ČR v polovině dubna dostane, je u roušek 100 000 kusů a u respirátorů, jež se dají používat opakovaně, podle ředitelky Zimové až 25 hodin při součtu doby nošení, to je 30 000 kusů.

Principem patentovaných ochranných pomůcek, které označují jako „kladivo na koronavirus“ je využití oxidu mědi, viry se tak nejen téměř stoprocentně (99,9%) zachytávají, ale i zcela ničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám