Hlavní obsah

Krizovým manažerem Česka ve stavu nouze by byl Hamáček

Novinky, Renáta Bohuslavová

Pokud by vláda vyhlásila nouzový stav, krizové řízení státu by z velké části přešlo na ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Tak o tom hovoří jak krizový zákon, tak i náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Novinkám řekl, že se nejedná zcela o řízení, ale o logický přesun kompetencí. Stát i v takové chvíli zůstává pod vedením vlády, tedy premiéra Andreje Babiše.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

„Ve chvíli vyhlášení nouzového stavu krizový zákon říká, že vláda sama určí, kdo má jaké úkony a v jakém rozsahu je bude vykonávat. Automaticky to neznamená, že vše přechází na ministra vnitra, byť samozřejmě resort, vzhledem k tomu, že má pod sebou složky typu policie a hasiči, tak má to území mnohem větší než kteréhokoliv jiné ministerstvo,” řekl Novinkám v reakci na prohlášení ministra vnitra Jana Hamáčka Mlsna.

Hamáček ve čtvrtek dopoledne uvedl, že by vláda o vyhlášení nouzového stavu měla rozhodnout.

Platí nouzový stav: Všechno zavřít. Zůstanou jen obchody a restaurace přes den

Koronavirus

Dále se hovoří i tom, že by měl být svolán ústřední krizový štáb. „Je to logické, ale zákon takovou povinnost neukládá. Už dnes na pracovní úrovni krizové štáby na ministerstvech fungují. Závisí na tom, jaká se přijmou opatření. Dnes se třeba svolat nemusí a zítra se situace změní a bude,” dovysvětlil Mlsna.

Krizový štáb už měl být

Podle zdroje Novinek, který si nepřál být jmenován, je řízení státu pouze přes Bezpečnostní radu státu a ministerstvo zdravotnictví pro stát nebezpečné a krizový štáb už měl dávno zasednout.

Hamáček ještě před raním jednáním řekl, že to premiérovi několikrát navrhoval, ale on to nevyslyšel.

Vybraná část krizového zákona:
Ministerstvo vnitra za účelem koordinace výkonu státní správy v oblasti krizového řízení sjednocuje postupy v oblasti krizového řízení, navrhuje průřezová kritéria, zpracovává seznam, který je podkladem pro určení prvků kritické infrastruktury a prvků evropské kritické infrastruktury, plní úkoly v oblasti kritické infrastruktury vyplývající z členství České republiky v Evropské unii, zabezpečuje mezinárodní výměnu informací v této oblasti, plní funkci kontaktního místa České republiky v rámci evropské kritické infrastruktury a podává Evropské komisi zprávy o plnění úkolů vyplývajících z právních předpisů Evropské unie v této oblasti, odpovídá za přípravu a řešení krizových situací souvisejících s vnitřní bezpečností a veřejným pořádkem a přitom určuje a kontroluje postupy Policie České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám