Hlavní obsah

Koronavirus zmutoval do dvou typů

Novinky,

Čínští vědci, kteří studují ohnisko nemoci způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2, identifikují dva jeho kmeny, což naznačuje, že virus již nejméně jednou mutoval. Co do šíření agresivnější typ viru převládá podle serveru CNBC v počátečních stadiích nákazy v čínském Wu-chanu, kde byla nemoc Covid-19 poprvé detekována, jeho výskyt se však podle předběžných závěrů snížil.

Foto: China Daily, Reuters

Zdravotník ve Wu-chanu dělá test RNA na nákazu koronavirem.

Článek

Mezi lidmi kolují dva typy infekčního viru, nicméně předběžná studie tak nejspíš naznačuje, co někteří vědci v obecné rovině už říkají – že riziko dalšího zmutování do něčeho celkově horšího je malé. Mutování těchto tzv. RNA virů je jinak poměrně obvyklé.

Studie vědců z Pekingské univerzity a Pasteurova institutu v Šanghaji spadajícího pod Čínskou akademii věd zjistila, že agresivnější kmen nového koronaviru (kmen L) spojený s ohniskem ve Wu-chanu představoval asi 70 procent analyzovaných případů, zatímco 30 procent bylo spojeno s méně agresivním typem (kmen S).

Ten méně agresivní je sice starší, ale...

Kmen S je evolučně starší, tudíž se z něj kmen L podle odborné publikace National Science Review pravděpodobně vyvinul. Kmen L je ale agresivnější „jen” z hlediska snadnějšího šíření – není známo, že by nutně způsoboval závažnější formu onemocnění.

Hypotéza o tom, že je kmen L v jakémkoli smyslu agresivnější, ale nebyla zatím potvrzena, podotkla expertka na vědu v listu The Guardian Hannah Devlinová, která vystudovala biomedicínu.

Výskyt agresivnějšího virového typu se po začátku ledna navíc začal značně snižovat, informoval s odkazem na čínské experty server CNBC. To zní na jednu stranu povzbudivě. Na druhou stranu to ale úplně dobrá zpráva není, pokud by to znamenalo, že viry aspoň částečně a dočasně mutují do snadněji šiřitelné verze.

Vědci, kteří se studie přímo nezúčastnili, uvedli, že její zjištění jsou zajímavá, ale varovali před vyvozováním jasných závěrů z předběžného výzkumu, který operuje s omezenými daty.

„Je obtížné potvrdit takovéto studie bez přímého vzájemného srovnání patogenity a ověření v ideálním případě na zvířecím modelu nebo alespoň v rozšířené epidemiologické studii,“ okomentoval to podle agentury Reuters odborník na infekci a imunitu Stephen Griffin z britské Univerzity v Leedsu.

Chce to další zkoumání

„Naše zjištění ale silně podporují naléhavou potřebu dalších okamžitých a komplexních studií,“ napsali sami autoři nového výzkumu s tím, že jedině tak lépe pochopíme, jak se stávající koronavirus SARS-CoV-2 vlastně přesně chová.

Další čtyři nakažení koronavirem. Dítě mezi nimi není, opravilo se ministerstvo

Koronavirus

V pevninské Číně, odkud se koronavirus začal šířit, vzrostl počet obětí na více než tři tisíce, celkový počet nakažených pak na zhruba 80 500, narůst se zpomaluje.

Státní zpravodajská agentura Nová Čína uvedla, že lékaři potvrdili, že koronavirus napadá i centrální nervový systém. Střední inkubační doba koronaviru je pět až sedm dní, maximálně 14 dní.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Ve světě se ale nákaza šíří dál. Česko má zatím 12 pacientů, přičemž většina z nich má naštěstí lehký průběh nemoci.

Jde o sezonní záležitost?

Je to už více než měsíc, co Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila nový koronavirus za mimořádně závažné ohrožení veřejného zdraví. Od propuknutí se nakazilo necelých 97 000 lidí na celém světě, více než 3300 jich zemřelo v důsledku nemoci Covid-19, kterou způsobuje.

Koronavirů existují desítky druhů, sedm postihuje člověka. Čtyři vyvolávají mírné problémy podobné nachlazení, ale tři poslední (SARS, MERS a nový SARS-2) představují pro nakaženého vážnější komplikace, které mohou končit i úmrtím.

Je koronavirus sezonní? Jarní počasí by ho mělo utlumit

Koronavirus

Někteří se domnívají, že počet nově infikovaných virem SARS-CoV-2 se bude postupně snižovat s růstem teplot. Také Novinkami oslovení čeští imunologové jsou přesvědčeni, že na jaře bude virus slábnout. Zatím ale vědci nemohou s jistotou potvrdit, že je skutečně koronavirus sezonní.

Další dvě  smrtelná koronavirová onemocnění SARS a MERS ale sezónní jsou.

Reklama

Související články

Gely na příděl, poptávka je stonásobná

Nejen na respirátory, ale i na dezinfekční prostředky, jako jsou gely na ruce, se zavedou omezení prodeje a distribuce. Rozhodla o tom Bezpečnostní rada státu....

Británie hlásí první oběť koronaviru

Šíření nákazy novým typem koronaviru, který způsobuje plicní chorobu Covid-19, děsí svět natolik, že některé země přistoupily k drakonickým opatřením. Izrael...

Výběr článků

Načítám