Hlavní obsah

Koronavirus se musí zadržovat, nesmí se to vzdát, apeluje WHO na nepřipravené státy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Příliš mnoho zemí světa stále není odpovídajícím způsobem připraveno na možné další rozšíření nového typu koronaviru, varoval ve čtvrtek v Ženevě generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Zdůraznil, že se nelze vzdávat strategie zadržování.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus

Článek

„Jsme znepokojeni, že některé země to buď neberou dost vážně, nebo se rozhodly, že stejně nemohou nic dělat,” řekl Ghebreyesus.

Poraženecký postoj kritizoval. „Nevzdávejme se strategie zadržování. Nejhorší věc, kterou mohou země udělat, je vzdát se teď strategie zadržování. Když se dostaneme do situace, kdy budeme mít pocit, že je to nekontrolovatelné, můžeme říci, že je to pandemie. Ale nevzdáme se bez toho, abychom tvrdě bojovali. Ti, kdo tvrdě bojovali, to už zvládli dostat pod kontrolu,“ prohlásil šéf WHO.

Zopakoval, že nemoc ohrožuje všechny. „Epidmie Covid-19 je hrozbou pro každou zemi, bohatou i chudou. Vyzýváme všechny země, aby jednaly rychle, v dostatečném rozsahu a s jasnou myslí. Vyzýváme země, aby aktivovaly své krizové plány na úrovni vlád,“ apeloval Ghebreyesus.

Podle něj je nutné, aby se zapojila nejen ministerstva zdravotnictví, ale všechny resorty od diplomacie, přes bezpečnost, obchod a finance až po dopravu. „Tento virus se dotýká všeho v zemi,“ zdůraznil.

„Jsme znepokojeni, že rozsah politického úsilí a nutných opatření neodpovídá rozsahu hrozby, jíž všichni čelíme,” prohlásil šéf WHO.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

V prohlášení WHO stojí: „Není to jednosměrná ulice. Epidemie Covid-19 může být zatlačena zpět, ale pouze společným koordinovaným přístupem, který zahrnuje celý systém vlády.”

Co se povedlo

Organizace dodala, co vše se už povedlo - podařilo se identifikovat původce nemoci, odhalit jeho genetickou sekvenci a provést jeho serologickou analýzu polymerázové řetězové reakce, což je u nové nemoci bezprecedentní.

Úmrtnost závisí na tom, jak dobře jsou jednotlivé země připraveny na rozpoznání infekce, izolaci pacientů a přijímání preventivních opatření.

WHO zahájila také novou kampaň Be Ready na sociálních sítích, aby lidé věděli, co dělat a byli informovaní.

Reklama

Výběr článků

Načítám