Hlavní obsah

Jak to je s čínskými čísly o koronaviru? Tajná zpráva vyvolala napětí

Novinky, nčs

Koronavirem se v Číně podle oficiálních zpráv nakazilo něco přes 82 tisíc osob a 3293 jich v souvislosti s nákazou zemřelo. Jak ale v utajované zprávě Bílému domu měli potvrdit američtí zpravodajci, čísla jsou falešná. Informuje o tom server agentury Bloomberg s odvoláním na informace od nejmenovaných úředníků.

Foto: Profimedia.cz

Tajná zpráva měla do Bílého domu dorazit minulý týden.

Článek

Agentura Bloomberg se ve své zprávě odvolává na tvrzení tří amerických úředníků, jež se dostali k utajované zprávě, kterou pro Bílý dům zpracovali američtí zpravodajci. Podle tvrzení dvou úředníků, kteří požádali o zachování anonymity, ze zprávy plyne, že Čína úmyslně falšovala čísla jak o počtu nakažených, tak i o počtu mrtvých.

Mohli jsme se lépe připravit, kdyby Čína byla zpočátku epidemie sdílnější.
viceprezident USA Mike Pence

Nový koronavir se začal v čínské provincii Chu-pej šířit už koncem loňského roku, přesto Čína hlásí „pouze” 82 394 nakažených osob. Ve Spojených státech, které jsou nyní považovány za nejpostiženější zemi šířícím se virem, bylo ve čtvrtek potvrzeno přes 216 tisíc nakažených.

Spekulacím o reálném počtu nakažených, respektive mrtvých, nepomohly ani velké fronty na vyzvednutí uren s ostatky mrtvých, které se v provincii začaly koncem března rozdávat. Podle propočtů a započítání přirozených úmrtí na základě statistik z minulých let zůstává „navíc” až 26 tisíc mrtvých. To je zhruba osmkrát tolik, než uvádějí čínské úřady.

Počet mrtvých ve Wu-chanu? Úřady rozdávají tisíce uren a spekulace sílí

Koronavirus

Americký prezident Donald Trump během středečního brífinku doslova nepotvrdil, že by Čína lhala, nicméně připustil, že zveřejněná čísla nemusí být objektivní. Zároveň dodal, že USA jsou s Čínou v neustálém spojení, a připomněl obchodní dohody mezi oběma velmocemi.

„Skutečností je, že jsme se mohli lépe připravit a lépe jednat, kdyby Čína byla zpočátku epidemie sdílnější,” řekl pro CNN viceprezident Mike Pence. Číně jsou dávány za vinu také opakované změny ve způsobu metody evidování nakažených.

Lhali, lžou a budou lhát

Ještě ostřejší byl ve svém prohlášení republikánský senátor z Nebrasky Ben Sasse. „Tvrzení, že Spojené státy mají více obětí s nákazou novým koronavirem než Čína, je nepravdivé,” uvedl a dále ostře kritizoval komunistický režim. „Bez ohledu na jakékoliv utajované informace, Čína lhala, lže a bude lhát. Je to zřejmé a dělají to proto, aby uchránili komunistický režim,” prohlásil senátor.

Zmizela čínská lékařka, která jako jedna z prvních upozornila na koronavirus

Koronavirus

Čína se brání

Čínská odpověď na sebe dlouho nenechala čekat. Peking ve čtvrtek označil jednání Spojených států za svalování viny za vlastní ohnisko nákazy na ostatní. Mluvčí ministerstva zahraniční Chua Čchun-jing uvedla, že země od počátku nákazy jednala transparentně.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Někteří američtí úředníci by teď rádi svalovali vinu na ostatní. Nechceme zabřednout do hádek, ale takové prohlášení a morální pomluvy z jejich strany nás nutí se nad tím zamyslet a znovu vyjasnit pravdu,” uvedla mluvčí, jejíž stanovisko zveřejnil ve čtvrtek dopoledne server Bloomberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám