Hlavní obsah

Do karantény budou muset všichni, kteří se do ČR vrátí ze zahraničí

Novinky, ber
Praha
Aktualizováno

Do čtrnáctidenní karantény budou muset nově všichni, kteří se vrátili zpět do České republiky ze zahraničí. Doposud karanténa platila pouze pro lidi vracející se z rizikových zemí. Na tiskové konferenci to v pondělí uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

„Změnou je, že karanténa nově platí na kohokoli, kdo se vrací do České republiky. Neplatí tedy již pouze na lidi, kteří se vracejí z rizikových zemí,“ sdělil na tiskové konferenci po jednání vlády Hamáček.

Opatření se bude vztahovat na všechny, kromě těch, kteří dostanou výjimku. „Je jedno, jestli je to cizinec, nebo český občan,“ dodal Hamáček. Opatření se tak vztahuje na občany České republiky a cizince s trvalým pobytem nebo přechodným pobytem nad 90 dnů na území ČR. Pro ostatní jsou hranice uzavřené.

Výjimku pak dostanou také ti, kteří například pracují jako záchranáři v Německu a v Rakousku. Další výjimky jsou podle Hamáčka již velmi specifické.

V Česku je 3001 nakažených koronavirem

Koronavirus

Podle Hamáčka eviduje policie všechny, kteří překročí hranice ČR. „Policie vede kontrolu na hranicích, takže to bude snadné kontrolovat,“ uvedl Hamáček.

Doposud platila povinná čtrnáctidenní karanténa jen pro ty, kteří se vraceli z rizikových zemí, kterých je celkem 19. Mezi tyto země patřila například Itálie, Španělsko, Francie, Švýcarsko nebo Rakousko.

Reklama

Výběr článků

Načítám