Hlavní obsah

Co by měli dělat alergici, aby ochránili své plíce před koronavirem

Novinky, das

Pylová sezona je v plném proudu a s tím i spjaté alergie. Vzhledem k tomu, že tyto alergie oslabují dýchací systém, hrozí alergikům i horší průběh koronavirové nákazy.

Foto: Profimedia.cz

Pylové alergie mohou oslabit i plíce.

Článek

Každé alergické onemocnění vzniká kvůli poruše imunitní regulace – schopnosti správně odpovědět na naprosto běžné podněty zevního prostředí. Tato porucha se bohužel netýká jednoho orgánu v těle, alergický zánět může postupovat a rozvíjet se v celém těle.

Například alergická rýma postihuje horní dýchací cesty, které jsou ale úzce spjaté s dolními dýchacími cestami, tedy i s plícemi.

„Vdechnutím alergenu, a tedy pylu nosem nejprve pocítíme svědění v nose, vodnatou rýmu, svědění či pálení očí. V těle následně vzniknou drobné záněty, které mohou oslabit ochrannou bariéru organismu. Viry, bakterie a další mikroorganismy se pak snáze dostávají do organismu,” vysvětluje pro CNN alergoložka a imunoložka Lakiea Wrightová.

Je proto velmi důležité udělat vše pro minimalizaci zánětlivých procesů v těle, včetně zahlenění, aby se tělo dokázalo lépe vypořádat i s dalším možným onemocněním, včetně koronavirové nákazy.

Alergie se může objevit kdykoli v průběhu života

Zdraví

„Trpíte-li na pylové alergie, pak dodržujte všechna opatření svého alergologa, včetně pravidelného užívání léků. Jedině tak minimalizujete záněty ve svém těle a zároveň udržíte i své plíce v té nejlepší možné kondici,” upozorňuje pediatr a zároveň odborník na alergie a astma Matt Dougherty.

Pokud máte ve své anamnéze pylové alergie, pak začněte užívat antihistaminika hned, bez ohledu na to, zda se již u vás alergie projevila. Nejlépe tak potlačíte hrozbu drobných zánětů a snížíte i produkci hlenu.

„Čím dříve začnete brát antihistaminika a nosní steroidy, tím lépe zvládnete následně projevy alergií. Zároveň se snažte odhalit všechny spouštěče alergií a následně se jim i vyhýbat,” dodává Wrightová.

Na alergie pomáhá imunoterapie

Styl

Jak rozpoznat alergie?

Zatímco u onemocnění Covid-19 jsou nejčastějšími příznaky kašel, dušnost, horečka, bolesti hlavy a těla, u alergií se nejčastěji jedná o zarudnutí, pálení a slzení očí, vodnatou rýmu, kýchání a únavu. Až pokud jedinec alergii neřeší, může se objevit i u něj dušnost a kašel, jež se mohou rozvinout v astma.

Alergie se přitom mohou u jedince objevit kdykoliv v průběhu života, může se tak stát, že se objeví již v dětství, ale také až ve velmi zralém věku. S věkem klesá funkce imunitního systému a ten se stává citlivějším.

Pokud si nejste jistí, že vaše zdravotní potíže způsobují alergie, zapisujte si několik dní po sobě všechny příznaky a následně vše zkonzultujte po telefonu s alergologem.

Astma zhoršují hlavně alergie na jaře

Styl

Před samotným telefonátem si zkuste zodpovědět následující otázky

  • Mám klasické příznaky alergie?
  • Objevily se u mě tyto příznaky i předchozí leta?
  • Beru pravidelně léky na alergie? 
  • Snažím se vyhýbat všem alergenům a dbát na prevenci?

„Samozřejmě některé reakce organismu jako rýma, kašel mohou být příznakem i nachlazení, chřipky či Covid-19, nicméně u většiny těchto onemocnění vše odezní do deseti dní od začátku onemocnění. U alergií mohou přetrvávat určité potíže po celou sezonu,” uzavírá Wrightová.

Covid-19 je větší zabiják než prasečí chřipka, opatrně s uvolňováním, varuje WHO

Koronavirus

Další opatření vhodné pro alergiky

Větrejte v noci, kdy ve vzduchu létá nejméně alergenů. Brzy ráno však nezapomeňte okno zavřít. Opět se totiž začínají vířit alergeny, které vám mohou vletět přímo do bytu.

Jezte zelené potraviny. Snažte se co nejvíce povzbudit svůj imunitní systém. Užívejte stravu bohatou na vitaminy a zařaďte i  tzv. zelené superpotraviny. Jedná se o zelený ječmen, sladkovodní řasu chlorelu a sladkovodní sinici spirulinu.

Tyto tři zelené zázraky obsahují látky, které umí blahodárně působit na naše zdraví – posilují imunitu, detoxikují organismus, odbourávají stres, napomáhají zlepšit ostrost vidění atd. Uvidíte, že se díky nim budete se svými alergiemi prát mnohem lépe než doposud.

Dopřejte si osvěžení. Když se ráno osprchujete studenou vodou, zásadně potlačíte produkci histaminu, který způsobuje alergii v těle. Zároveň se díky studené sprše budete otužovat a tím posílíte vaši imunitu. Budou se vám tak vyhýbat respirační onemocnění jako třeba rýma nebo nachlazení.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Inhalujte. Ulevit vám při alergiích může také inhalace. Ta umožňuje využití léčebného efektu jen v dýchacích cestách, tedy přesně tam, kde je to třeba. Ideální je inhalovat večer před spaním, protože na inhalaci je potřeba klid.

Detoxikujte játra. Vznik alergií se často připisuje zaneseným játrům jedovatými látkami, které do sebe dostáváme potravou a také z okolí. Je tedy fajn zaměřit se čas od času na pročištění jater.

Na to je nejlepší ostropestřec mariánský nebo měsíček lékařský. Z obou těchto rostlin si můžete dělat čaje k pravidelnému popíjení. Účinky ale neuvidíte hned. Je dobré bylinky užívat dlouhodobě.

Reklama

Související články

Co se děje s tělem při alergii

Také vás zajímá, jak je možné, že s někým nedělá pyl nebo přítomnost kočky naprosto nic, zatímco vy na ně reaguje rýmou, kýcháním nebo v krajním případě...

Byliny, které mírní pylovou alergii

Lékaři letos varují, že alergikům dává příroda v květu opravdu zabrat. Proto je dobré sáhnout i po přírodních prostředcích, které náš boj s pyly podpoří.

Výběr článků

Načítám