Hlavní obsah

Alergie se může objevit kdykoli v průběhu života

Novinky, das

Už vás pár týdnů podivně svědí v očích nebo v ústech, kýcháte, máte ucpaný nos nebo se potýkáte s kopřivkou? Možná jste netušeně rozšířili už tak početný klub alergiků.

Foto: Profimedia.cz

Příznaky alergie se mohou zpočátku podobat běžnému nachlazení.

Článek

Jak se alergie projevuje

Příznaky alergie se mohou zpočátku podobat běžnému nachlazení. Pokud ale máte rýmu více než dva týdny a její průběh je stále stejný, tedy chybí počáteční intenzivnější nástup a postupné zmírňování obtíží, spíše než hustý zabarvený hlen smrkáte jen čirou „vodu“ a k tomu vás nepříjemně svědí oči, a to vše se navíc děje teď na jaře, tedy v období pylové sezony, pravděpodobně se jedná právě o alergii.

„Dalšími příznaky alergie mohou být svědění nosu, kýchání, ucpaný nos, zánět spojivek, kašel, dušnost, astma, ekzém, kopřivka, svědění v ústech, otoky sliznic a kůže, průjem či zvracení,“ vyjmenovává dětská alergoložka, imunoložka a pneumoložka Zuzana Vančíková ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Teplo probouzí stromy, alergici začínají trpět

Domácí

Alergie u dětí a dospělých: v čem se liší

U dětí i dospělých bývají příznaky podobné, liší se pouze jejich četnost. U kojenců a batolat se coby příznak alergie nejčastěji vyskytuje ekzém a potravinová alergie, u adolescentů to bývá senná rýma. Ve všech věkových kategoriích to může být také astma.

„V dospělosti se vyskytují všechny alergické obtíže – ekzém je nejčastěji na rukou, senná rýma je sezonní nebo celoroční, astma může být lehké, ale i velmi těžké a obtížně léčitelné,“ upozorňuje alergoložka.

Neléčená alergie může přerůst v astma

Zdraví

Častěji trápí alergie v dětském věku, klidně se ale může stát, že jste se čtyřicet jar mohli bez sebemenších potíží procházet po rozkvetlé louce a během čtyřicátého prvního jara jste zjistili, že začínáte kýchat a slzet.

Pyly trav, jarních stromů a plevelů patří vedle roztočů, kočičí srsti a plísní mezi nejčastější alergeny.

Proč dává pylová sezona poslední roky alergikům tolik zabrat

Zdraví

Projevy alergií a diagnostika

Alergie na pyly se nejčastěji projevuje sennou rýmou a astmatem, alergie na roztoče i ekzémem. Pokud máte podezření na alergii, zkuste si v lékárně nejprve koupit volně prodejná antihistaminika – tedy léky na alergii.

Jestliže vaše obtíže zmírnit nedokážou, nastal čas navštívit ordinaci alergologa. Ten s vámi nejprve probere anamnézu, poté přistoupí k vyšetření: prohlédne vaše oči, nosní sliznici, poslechne vaše dýchací cesty, zkontroluje pokožku, vyšetří funkci plic.

Účinná prevence astmatu? Kočka, tvrdí vědci

Děti

Na kožní alergologické testy však budete muset přijít mimo pylovou sezonu. Pokud by se totiž prováděly v době alergických obtíží, hrozí při testu nežádoucí přehnaná reakce. I během pylové sezony se však může udělat krevní vyšetření, které je možné provést kdykoliv.

„Kožními nebo krevními testy potvrdíme klinické podezření a konkrétní alergii, zjistíme, na co je pacient alergický. Podle výsledku mu můžeme nabídnout i alergenovou vakcinaci,“ vysvětluje lékařka.

Alergie na roztoče může vést až k astmatu

Zdraví

Jak se zbavit alergie

Poté, co alergolog provede potřebná vyšetření, může zahájit vhodnou terapii. Ta někdy spočívá pouze v užívání léků, takzvaných antihistaminik, a vyhýbání se alergenům. Což samozřejmě není v některých případech zcela možné.

Například při alergii na pyly se běžným pylům nevyhnete, protože si je nosíte domů na oblečení a vlasech, pyly zároveň pronikají i do domácností přirozenou ventilací budov.

Vhodné je omezit výlety do přírody během období, kdy váš alergen právě „kvete“, v případě závažnější formy alergie zvážit i pořízení čističky vzduchu, která vás v domácím prostředí dokáže alergenů zbavit.

Na alergie pomáhá imunoterapie

Styl

„Bohužel v drtivé většině případů neplatí, že si na svůj alergen můžeme zvyknout tím, že jej budeme dýchat pravidelně. Naopak, čím častěji a čím více přirozených alergenů alergik potkává, tím jsou jeho obtíže horší,“ upozorňuje odbornice.

Pokud terapie pomocí léků nezabírá, přistupuje se k alergenové vakcinaci, kdy se alergen v upravené podobě podává injekčně nebo pod jazyk a tělo si na něj pomalu zvyká. Alergie může během života vymizet – někdy díky léčbě, jindy samovolně. Je to však spíše vzácností. Častěji se může zhoršit, a to i v případě, že se člověk léčí.

Byliny, které mírní pylovou alergii

Zdraví

Informaci, jaké pyly se právě nacházejí v ovzduší, vám poskytne např. pylový semafor Českého hydrometeorologického ústavu nebo třeba mobilní aplikace Air Matters, která dokáže sledovat konkrétní pyly v okolí. Pokud vás projevy alergie obtěžují i doma, pomůže vám čistička vzduchu s režimem proti alergenům.

„Ideální je, pokud čistička dokáže sama hlídat přítomnost alergenů v ovzduší a podle potřeby na ně reagovat zvýšením svého výkonu. Určité vodítko, jestli je čistička vhodná pro alergiky, vám poskytne i certifikace některé z uznávaných světových institucí zabývajících se alergií, například ECARF,“ vysvětluje Aneta Bednařík Štefl ze společnosti Philips.

Pokud plánujete čističku používat i během noci, ohlídejte si také, aby nabízela tichý noční režim. A pozor, aby neprodukovala škodlivý ozon, který rovněž dráždí sliznice a vaše alergické příznaky by mohl ještě zhoršit.

Světový týden alergie
V pondělí 8. dubna začal Světový týden alergie, který se každoročně snaží informovat o alergických onemocněních a potížích, které s alergiemi souvisejí. Pokud máte podezření, že jste se alergikem stali také a alergické projevy vám silněji znepříjemňují život, berte to jako příležitost začít svou alergii řešit.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Nástrahy jara pro těhotné alergičky

Sice pomalu, ale snad už přece přichází jaro. Pozitivní tato informace není pro alergiky, konkrétně pro lidi trpící alergickou rýmou. Když jsou to ještě ke...

Způsob kýchání napoví něco málo o osobnosti

Studie všude po světě se zabývají různými tématy, více či méně podstatnými pro lidský život. Mezi ty méně důležité, ale možná o to zábavnější, patří ta, jež se...

Výběr článků

Načítám