Hlavní obsah

Byliny, které mírní pylovou alergii

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři letos varují, že alergikům dává příroda v květu opravdu zabrat. Proto je dobré sáhnout i po přírodních prostředcích, které náš boj s pyly podpoří.

Foto: Profimedia.cz

Měsíček lékařský

Článek

Alergie na pyl je doprovázena smrkáním, kýcháním, kašláním, zarudlýma očima a někdy i nepříjemnou vyrážkou po těle.

Obecně se dá říct, že pro zlepšení alergického stavu je potřeba pročistit játra, posílit imunitu. Byliny posilující játra je tedy také vhodné brát jako prevenci.

Co radí bylinkářka

Bylinkářka Jarmila Podhorná doporučuje na pylovou alergii kúru z tinktur měsíčku lékařského, černého rybízu, žampiónu a grepu. Ta pomáhá vyčistit organismus od plísní a bakterií, které se vyskytují v dýchacích cestách.

Byliny příznivě působí na dýchání a obnovují sliznice dýchacích cest. Na kožní alergie zase můžete užívat kúru z tinktur penízovky, grepu, černého rybízu a kaliny tušalaj.

Měsíček lékařský uklidní i regeneruje

Tuhle krásnou bylinu dobře známe. Patří mezi oblíbené a často používané léčivky, jeho výtažky jsou základem pro řadu léčiv, zejména na kožní problémy. Měsíčková kúra pomáhá regeneraci jater, stimuluje žlučník a pročišťuje krev, uplatňuje se při léčbě astmatu, kašle. Velkým pozitivem měsíčku lékařského je jeho sedativní působení, kdy posiluje odolnost nervové soustavy.

U této bylinky nejsou známé žádné vedlejší účinky ani při nadměrném užívání, což ji řadí mezi bezpečné rostliny. Ze sušených i čerstvých květů si můžete připravit odvar pro vnitřní i vnější užití. Jednu polévkovou lžíci sušených květů zalijete čtvrtlitrem horké vody a necháte louhovat asi deset minut, potom scedíte a pijete vlažné. Užíváte dle potřeby i chuti. Čaj má zlatavou barvu a je mírně nahořklý. Je vhodnou prevencí proti pylové alergii, ale tlumí také její příznaky, když už je rozjetá.

Výborná je i známá mast z měsíčku. Snadno ji koupíte, ale domácí je prostě domácí. Potřebujete na ni jeden díl sušené byliny (listy, květy, stonky) a stejný objem rozehřátého sádla (nejlépe doma připraveného). Do vlažného sádla vložíte nakrájenou rostlinu a necháte macerovat do druhého dne.

Potom znovu směs rozehřejete a přecedíte. A máte účinnou žlutou měsíčkovou mast vhodnou na zánětlivé procesy kůže spojené s alergickou reakcí. Mast můžete použít také na spáleniny, omrzliny, jizvy (včetně těch pooperačních), strie, křečové žíly, popraskané rty, hemoroidy, plísně apod. Obdobně se dá připravit i měsíčkový olej.

Yzop lékařský chrání průdušky

Je vhodný na průduškové astma způsobené alergií. Tahle rostlinka se dá bez problémů pěstovat jak na zahrádce, tak i doma v nádobě po celý rok. Velmi účinný je yzop užívaný formou tinktury, ale skvěle samozřejmě pomáhá i čaj – a to nejlépe z čerstvé rostlinky.

Náš tip: „Proti dušnosti doporučuji koupel, která obsahuje yzop, květ černého bezu, dobromysl, lichořeřišnici, modřín, jitrocel, diviznu, eukalyptus a samozřejmě měsíček. Směs výluhů těchto bylin přispívá ke zlepšení a regeneraci dýchacího ústrojí. Může nám pomoci zlepšit problémy spojené s onemocněním jako např. astma, zánětlivé stavy horních i dolních dýchacích cest, ale prospívá i pokožce,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Černý rybíz proti stresu a únavě

Kúru černým rybízem by si neměli nechat ujít ani nealergici – celkově prospěje tělu, a navíc báječně chutná. Pro své vynikající vlastnosti se totiž používají hlavně plody (k nim lze přidat listy) – zejména při únavě a proti účinkům stresu.

Odvar z kořene je zase výborný na posílení jater. Plody černého rybízu užíváme přednostně čerstvé, případně z nich lisujeme šťávu, která se dá dobře konzervovat. Samostatně můžete užívat i list formou nálevu nebo odvaru (stačí dvě minuty povařit). Na nálev můžete použít i sušené plody, které se rozdrtí a zalijí vodou.

Náš tip: Pro účinné posílení imunity si můžete připravit tzv. bylinnou krev smícháním stejného dílu šťávy z černého rybízu, černého bezu a červené řepy. Tato směs je vhodná i jako ochrana před alergií.

Grepové semínko - bojuje proti bakteriím, virům a parazitům

Grepové semínko a výtažky z něj jsou opravdu vynikajícím prostředkem proti potížím nejrůznějšího původu. Působí totiž nejen proti osmi stovkám kmenů bakterií a virů, ale i proti stovce kmenů plísní a také proti jednobuněčným parazitům.

Co posílí imunitu

  • černý rybíz
  • šišák bajkalský
  • lesní bez
  • červené lapacho
  • eleuterokok
  • kalísie
  • medvědí česnek
  • kustovnice čínská aj.

Navíc – nejenže se v malém semínku koncentruje síla ničit bakterie, viry a plísně, ale zároveň látky v něm obsažené posilují organismus a tím se předchází alergickým problémům. Jedná se o silný antioxidant, který podporuje zvýšení imunity.

Reklama

Související témata:

Související články

Šest bylin na jizvy a strie

Strie nejsou z estetického hlediska nic pěkného, je obtížné, ne-li nemožné se jich úplně zbavit a začínají trápit už i dívky v pubertě. Těmto jizvičkám se ale...

Jak pomocí bylinek přelstít zácpu

Zácpa trápí poměrně hodně lidí a komplikací bývá, že na každého účinkuje něco jiného. Prostě si to musí člověk odzkoušet sám na sobě. Proto nabízíme pár...

Výběr článků

Načítám