Hlavní obsah

Čínské e-shopy posílají zásilky do celého světa. Koronaviru navzdory

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákupy u čínských internetových obchodů jsou velmi populární napříč celým světem, především díky velmi příznivým cenám. Zájem lidí podle všeho nebrzdí ani šíření koronaviru. Největší čínský obchod AliExpress však varoval, že v souvislosti s nemocí mohou být zásilky opožděny.

Foto: Aly Song, Reuters

Pracovníci společnosti AliExpress

Článek

„Zaznamenáváme delší čekací doby při zpracování některých zásilek, opoždění může být i vinou logistiky. Prosíme zákazníky o trpělivost,“ uvedli zástupci AliExpressu v oficiálním prohlášení.

V souvislosti s onemocněním již dříve AliExpress informoval uživatele, že odesílané zásilky nepředstavují pro příjemce žádné riziko. Přežití viru totiž prakticky vylučují přepravní podmínky na palubě letadla, navíc v Číně panují velmi přísná ochranná opatření.

Za AliExpressem stojí čínský internetový obr Alibaba. Ten již minulý měsíc upozornil, že v souvislosti s koronavirem patrně dojde k poklesu jeho internetových tržeb. Především v Číně totiž čelí problémům s dodavatelskými řetězci, a tedy i s dodávkou zboží.

Elektronika kvůli koronaviru podraží

Koronavirus

Koronavirus zasáhne citelně technologický trh

Analytici ze společnosti TrendForce varovali, že prodeje napříč celým technologickým trhem citelně klesnou. Podle nich bude nejhlubší propad v prvním čtvrtletí letošního roku v případě prodejů chytrých hodinek (o 16 %). Koronavirus nicméně citelně zasáhne také segment notebooků a chytrých reproduktorů, v obou případech zhruba o 12 %.

S poklesem prodejů mohou nicméně podle zveřejněných odhadů počítat během prvních tří měsíců letošního roku také výrobci smartphonů (10,4 %), herních konzolí (10,1 %), monitorů (5,2 %) či například televizorů (4,5 %).

Nižší výhledy na provozní zisky již oznámily pro zmiňované období například společnosti Apple a Microsoft. Hlavní problém je v tom, že koronavirus v Číně ochromil celou řadu továren. Ve skluzu jsou dodávky objednaných součástek, což se pochopitelně netýká pouze Microsoftu a Applu, ale celého technologického trhu.

Reklama

Související články

Koronavirus drtí technologický trh

Výrazný pokles výroby a s tím související propady prodejů. Taková je prognóza pro technologický trh v souvislosti s šířením koronaviru. Podle odhadů analytické...

Výběr článků

Načítám