Hlavní obsah

Češi ve stavu nouze skupují droždí

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve stavu nouze, který byl vyhlášen v souvislosti s globální pandemií Covid-19, se zvýšila poptávka po některých potravinách. V minulých týdnech šlo o trvanlivé zboží jako těstoviny, luštěniny či konzervy. V poslední době je však čím dál nedostupnější droždí.

Foto: Profimedia.cz

Droždí jde na dračku. Češi objevili kouzlo domácího pečení chleba.

Článek

Na e-shopu s potravinami Rohlík bylo droždí v úterý dopoledne vyprodané. U některých produktů dokonce obchod uváděl, že jsou nedostupné u dodavatele.

„Droždí je jeden z nejproblémovějších produktů. Není skladem ani u dodavatelů,“ potvrdila Novinkám mluvčí Rohlíku Zdeňka Svoboda.

„Objednáváme stále, ale nedostáváme, většinou se nám podaří získat po velmi malém množství,“ dodala.

V obchodech dochází droždí. Jak si ho udělat doma?

Žena

Zvýšený zájem o droždí zaznamenal i obchodní řetězec Lidl. „Droždí máme pro naše zákazníky stále v nabídce. Přes zvýšený zájem o tuto surovinu se nám daří pravidelně doplňovat jeho zásoby,“ ujišťuje nicméně tisková mluvčí řetězce Zuzana Holá.

Vyrábí se více droždí než o Vánocích, stejně to nestačí

Zvýšenou poptávku potvrzují i výrobci. „Naše výrobní kapacity fungují na 110 procent a dodávky na český trh jsou rekordní. Již několikátý týden dodáváme do obchodní sítě více droždí než o Vánocích,“ sdělil Novinkám člen představenstva výrobce Lesaffre Tomáš Podivinský.

„Přesto to nestačí uspokojit zvýšenou poptávku, neboť Češi se nyní věnují domácímu pečení více než dříve. Někteří spotřebitelé navíc navyšují počet balení droždí při jednom nákupu a vytvářejí si tím zásobu, aby omezili častější nakupování,“ doplnil.

Češi si našli nový koníček

Podle hlavního ekonoma skupiny Natland Petra Bartoně je zvýšená popularita domácího pečení spíše ukázkou toho, že si lidé hledají nové koníčky, než že by měli obavy z nedostatku pečiva nebo se snažili omezit nakupování potravin v obchodech.

Horší, než když nám vyhořela kuchyně. Restaurace a hospody bojují o přežití

Koronavirus

„Tím, jak jsme mnohem více než kdy jindy opticky propojeni s domovy našich přátel, vidíme, ať už na jejich sociálních sítích nebo při videohovorech, že lidé více pečou doma,“ řekl Bartoň Novinkám.

Podle Bartoně to však není tím, že by lidé doma péct museli nebo že by se tím chtěli vyhnout cestě do obchodu. „Doma si dokážeme vyrobit naprosté minimum moderních součástí našeho života, a proto budeme drtivou většinu nezbytností i nadále kupovat v obchodě,“ dodal.

Lidé podle něj tedy pečou, protože hledají činnost, kterou by vyplnili čas, když musí být kvůli karanténě doma.

Menší pivovary řeší krizi. Primátor omezil výrobu, Zichovec rozváží pivo lidem

Ekonomika

„Aby neměli špatný pocit, že se jenom koukají na filmy nebo na seriály. Pečou chleba ne proto, že nechtějí do obchodu, ale proto, že si našli nové hobby, které je navíc relativně časově náročné, a tak jim pomůže vyplnit spoustu času. A ještě mají radost z dobře vykonané práce,“ vysvětluje si současnou popularitu pečení ekonom.

Že je populární zrovna pečení a ne nějaké jiné hobby, lze podle něj vysvětlit tím, že v posledním desetiletí bylo pořizování domácích pekáren v módě. „Lidé si často nakoupili chlebostroje a ty teď zaprášené při domácím úklidu vytáhli a hledají pro ně znovu využití,“ domnívá se Bartoň.

V karanténě se mění cena času

Podle Bartoně jde navíc o ukázku, jak se v současnosti mění hodnota času. „Když máme pro svůj čas spoustu možných užití, tak je pro nás zdlouhavé domácí pečení příliš nákladné. Chleba ze samoobsluhy bude vždy levnější – na jeho cenu si vyděláme za kratší čas, než kolik strávíme pečením,“ doplnil ekonomické souvislosti.

„Průměrná mzda se pohybuje kolem 300 korun za hodinu. Na slušný pecen si tedy vyděláme zhruba za pět minut, za tu dobu nikdo pecen neupeče. Ale když pro spoustu lidí nyní hodina nemá cenu 300 korun, které by si mohli vydělat v práci, tak z jejich pohledu zlevní i domácí pečení chleba. A levnějších (méně nákladných) věcí děláme všichni automaticky více,“ uzavřel Bartoň.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám