Hlavní obsah

Menší pivovary řeší krizi. Primátor omezil výrobu, Zichovec rozváží pivo lidem

Právo, Novinky, ČTK, Ludmila Žlábková, bož, alf

České pivovary řeší, jak se vypořádat se skutečností, že hospody a restaurace prakticky osiřely a ze dne na den přestal existovat trh se sudovým pivem. Jak Právu řekl sládek náchodského pivovaru Primátor Petr Kaluža, pivovar razantně omezil výrobu. Pivovar Zichovec na Kladensku zase řeší pokles tržeb z restaurací rozvozem piva mezi lidi.

Foto: Zichovec

Pivovar Zichovec na Kladensku uzavření restaurací a hospod řeší rozvozem piva mezi lidi.

Článek

Pokles tržeb v minulých dnech dosáhl podle jednatele pivovaru Zichovec Ondřeje Husáka 75 procent. Zavedli proto rozvozy domů na standardních závozových trasách.

„Zájem je obrovský, moc za to lidem děkujeme,” uvedl Husák. Pivovar navíc připravuje nový e-shop, který umožní pivo objednat i mimo závozové trasy.

Provozy Zichovce jsou v Lounech a v Zichovci, pivovar zaměstnává zhruba dvě desítky lidí. Podle Husáka zatím nikdo nebyl propuštěn a vedení věří, že ani nebude muset být. Záležet bude především na délce vládou nařízeného uzavření restaurací, které platí od 14. března.

Pivovar na Šumavě dostal pokutu, odebíral ze studní moc vody

Domácí

„Bojujeme s tím, že spousta piva zůstala v sudech u našich zákazníků, mnoho ho máme i sami na skladě,“ řekl Právu sládek náchodského Primátora Petr Kaluža a dodal, že trvanlivost sudového piva jsou tři měsíce.

„Nikdo neví, jak dlouho budou trvat omezení. Lidé se podle toho chovají a ovlivňuje to i strukturu jejich nákupů. Nelze tedy predikovat, že výpadek sudového piva nahradí pivo v lahvích. U sudového má pivovar navíc větší marži,“ upozornil sládek.

Pivovar proto nezačal nadstandardně stáčet do lahví, lahvárna pracuje na jednu směnu. Operativně je však možné znásobit její výkon až na trojnásobek.

„Ale zatím jsem opatrný. Každopádně výrobu jsme výrazně zredukovali,“ dodal Kaluža s tím, že vzhledem k tomu, že pivovar vyrábí potravinu, nebylo potřeba přijímat nestandardní hygienická opatření.

Boom minipivovarů je pryč

Muži

Podle Petra Kaluži bude hodně důležité, jaká nyní budou přijata opatření ze strany vlády.

„V tuto chvílí by opravdu pomohlo, kdyby některé z daní či pojištění typu zdravotní a sociální byly odloženy. My v tuto chvíli potřebujeme hotovost. Když teď státu ty miliony odvedeme, nebudeme mít na mzdy. A přísun peněz do pivovaru je teď skutečně omezený,“ vysvětlil Kaluža.

Pivovar Hradecký klenot zaznamenal propad prodeje a tržeb o více než 95 procent, většina produkce končí v restauracích.

Pivo Corona doplácí na spojování s koronavirem

Ekonomika

„Sudové pivo se prakticky neprodává. Produkce ale běží dál, protože kdybychom ji zastavili úplně a došlo ke změně situace, neměli bychom co prodávat. Na druhou stranu je riziko, že když to bude trvat déle, pivo se nám zkazí,” řekl ředitel pivovaru Miroslav Miletín.

Královéhradecký pivovar už také navařil 300 až 400 sudů zeleného velikonočního piva. „Škody máme už nyní, ale nejsou existenční. Pokud se stav nezmění do Velikonoc, začneme se dostávat do ztrát v řádech statisíců korun. Těžké škody začneme ale sčítat, pokud to bude pokračovat i potom,” dodal Miletín.

Rozvoz rozjíždějí i regionální pivovary na Moravě

Podobně jako Zichovec řeší krizi regionální pivovary na Moravě. V neděli zkusili poprvé rozvážet pivo pracovníci 1. selského pivovárku v Kroměříži.

„Chtěli jsme vyzkoušet, jaký bude zájem. Měli jsme přes mail čtrnáct objednávek. Během neděle se ještě ozývali další lidé, takže jsme se rozhodli, že spustíme rozvoz dvakrát týdně. V pondělí a ve čtvrtek. Zájem o rozvoz je mezi lidmi velký,“ uvedl kroměřížský sládek Tomáš Váňa.

„Distribuujeme naše piva hlavně v PET lahvích do obchodů, ty jsou otevřeny stále,“ dodal Váňa.

Nové pivo naopak nyní nevaří v Hanáckém pivovaru v Olomouci, zásob se ale zbavuje obdobným způsobem.

„Restaurace budou zřejmě uzavřeny delší dobu. Přemýšleli jsme, jak z toho ven. Nabízíme možnost rozvozu piva až domů po Olomouci a Zlíně. Spustíme i e-shop,“ uvedl sládek Hanáckého pivovaru Pavel Hanuštiak.

Reklama

Související články

Češi přišli na chuť pivu z plechovky

Objem piva prodaného v plechovkách se rok od roku zvyšuje. Ještě na přelomu tisíciletí zcela okrajový pivní obal je dnes druhý nejvýznamnější po skle (a sudech...

Výběr článků

Načítám