Hlavní obsah

Brněnská firma vyvíjí autonomní vůz pro dezinfekci prostor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnská firma BringAuto, jejíž vývojáři se společně se sesterskou firmou Roboauto již několik let podílejí na vývoji autonomně řízeného auta, chce v červenci uvést na trh stroj s jednoduchým názvem Sprayer, tedy Postřikovač.

Foto: BringAuto, ČTK

Autonomní dezinfekční vozítko brněnské firmy BringAuto.

Článek

Sprayer je dálkově řízeným či autonomně se pohybujícím robotickým autíčkem na elektřinu, které dokáže dezinfikovat různé prostory, aniž by do nich musel vkročit člověk. Firma má k dispozici software a technologii, která funguje na podvozku spolupracující firmy TPC Industry z Vrbičan na Litoměřicku, uvedla Andrea Najvárková z firmy BringAuto.

Společnost původně vyvíjela autíčko, které by samo rozváželo balíky koncovému zákazníkovi; služba se nazývá „last mile delivery”, tedy doručení na poslední míli. „Když nastala současná situace s epidemií a nutností intenzivní dezinfekce různých prostor, dostali jsme nápad autonomně řízeného autíčka, které by dezinfikovalo a člověk by se při tom nemohl nakazit,” uvedla Najvárková.

Foto: BringAuto, ČTK

Autonomní dezinfekční vozítko brněnské firmy BringAuto.

Vozík má rozměry třikrát jeden metr a nádrž na 600 litrů dezinfekce. Součástí jsou trysky, které rozprašují dezinfekci jak po zemi, tak i do výšky až dvou metrů na kolmé stěny. Jezdí autonomně s možností dálkového ovládání, a dálkově je možné ovládat i několik vozítek najednou.

„Auto s řidičem už funguje, ale nám přišlo logické, že by v něm řidič nebyl. Nyní se pro nás staví podvozek, v červnu by měl být prototyp a v červenci by měl být k použití. Předpokládáme, že to bude zajímavé i pro zahraničí,” řekla Najvárková.

Autonomními vozidly proti koronaviru? Bezobslužný dezinfekční vůz a další čínské vychytávky

AutoMoto

„Po skončení epidemie bude možné využít Sprayera i například k zalévání trávníků, takže by se hodil například i městům,” uvedla Najvárková. Předpokládaná cena se nyní pohybuje na úrovni 950 000 korun a výrobní možnosti jsou deset kusů měsíčně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám