Hlavní obsah

Autonomními vozidly proti koronaviru? Bezobslužný dezinfekční vůz a další čínské vychytávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dálkově ovládaná čtyřkolová kapsle, která dezinfikuje ulici, speciální režim klimatizace v autě nebo nové materiály v ionizátorech vzduchu, to jsou jen některé nápady, které v souvislosti s pandemií vznikají v Číně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínské automobilky vymýšlejí dezinfekční zařízeníVideo: Reuters

 
Článek

Pro automobilky nemusí koronavirová pandemie znamenat jen problémy, ale také příležitosti, alespoň dle agentury Reuters, která zprávu přinesla. Ukazují to někteří čínští výrobci, kteří svými koncepty vozidel bez řidiče chtějí pomáhat s dezinfekcí ulic.

Jedno takové by mohlo jezdit ve Wu-chanu, odkud se nákaza začala koncem loňského roku šířit. Je to plně autonomní kapsle s možností ovládání na dálku a její užitek by mohl být v dezinfekci ulic bez přímé účasti lidí. Na palubě má zásobu 16 litrů dezinfekce, kterou stříká kolem sebe, a je přitom ovládána na dálku.

Jak prodávat auta při pandemii? V Číně doručují klíčky dronem

AutoMoto

Dalším nápadem, který pochází od koncernu BAIC, je sterilizace pomocí UV světla, dodávka s chladicím systémem speciálně připravená pro transport vakcíny anebo vozy upravené pro bezpečný převoz lékařského odpadu.

„Požadavky na automobily po stránce bezpečnosti a dezinfekce se budou zvyšovat. Mám za to, že takový bude trend v logistice,” uvedl Fang Sin-liang z výzkumného a vývojového střediska značky BAIC Changhe.

Čísla mluví jasně. Omezení kontaktu s lidmi funguje

Koronavirus

Možnost sterilizace se dokonce dostává i do palubních klimatizačních systémů osobních aut. „V aplikaci ve smartphonu zmáčknete tlačítko pro sterilizaci a klimatizace se přepne do takového režimu. Přefiltruje vzduch v autě vysoce efektivními filtry. Ionizátor vzduchu vypustí velké množství pozitivního i negativního iontu kyslíku, čímž bude 30 minut dezinfikovat interiér auta,” vysvětluje Liang Ťia-ťia z výzkumného centra společnosti GAC New Energy.

Pozornost se obrací také k materiálům. „Vybrali jsme spoustu materiálů, které pomáhají proti alergiím, těkavým organickým sloučeninám a zápachu. Takových chceme v budoucnu používat více, například přidáme antibakteriální materiály do ionizátoru vzduchu,” nastiňuje Čang Wen-ti z výzkumného centra koncernu BAIC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám