Hlavní obsah

Běžte mezi nakažené, vyzývá papež kněze

Vatikán

Papež František v úterý vyzval kněze, aby sebrali odvahu a vyšli mezi lidi, kteří se nakazili koronavirem. Na ranní mši duchovní rovněž vybídl, aby pomáhali zdravotníkům a dobrovolníkům v boji proti šíření koronaviru.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Papež František

Článek

Vatikán se v posledních dnech přidal k opatřením, která přijala italská vláda. Už od neděle jsou tak například zavřená místní muzea, informovala tisková agentura APA.

Papežský stát zatím ohlásil jednoho nakaženého novým typem koronaviru.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Modleme se k Pánu také za naše kněze, aby měli odvahu vyjít a navštěvovat nemocné a přinést jim sílu božího slova,” řekl papež. V pondělí se pontifik modlil za nemocné, lékaře, sestry a dobrovolníky, kteří „pomáhají rodinám, seniorům v domovech důchodců, vězňům, kteří jsou zavření”. V úterý vyzval, aby duchovní pomohli zdravotníkům a dobrovolníkům pečujícím o nakažené koronavirem.

Itálie v karanténě: Lidé vzali obchody útokem, nakupují jako za války

Koronavirus

Hlava římskokatolické církve od tohoto týdne slouží ranní mše bez věřících ve své rezidenci v Domě Svaté Marty. Vatikán je přenáší živě přes internet.

Apel papeže, aby duchovní navštěvovali nemocné, je v přímém rozporu s tím, k čemu nyní vyzývá italská vláda, upozornila agentura AFP. Dekret, který podepsal premiér Giuseppe Conte, od úterý zavádí v celé Itálii tvrdá omezení pohybu i zákaz hromadných akcí včetně svateb a pohřbů. Kontakt s nakaženými by měli lidé podle dekretu omezit na minimum.

Papež František je nachlazený, oficiální audience jsou zrušené

Evropa

Vatikán minulý pátek oznámil prvního nakaženého novým typem koronaviru. Již na konci února papež František zrušil většinu veřejných vystoupení, a to kvůli silnému nachlazení. Test na koronavirus u něj byl ale negativní.

Papež ve snaze zabránit šíření viru nechal už v neděli uzavřít Vatikánská muzea či Sixtinskou kapli. Podle AFP prázdnotou zelo i Svatopetrské náměstí. Na něm by se věřící neměli shromáždit ani ve středu, kdy se tradičně koná generální audience. Hlava římskokatolické církve k věřícím nepromluví z balkonu své rezidence, ale přes internet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám