Hlavní obsah

Američané měli z Wu-chanu strach už před dvěma lety

Novinky, nčs

Američtí diplomaté měli obavy z dodržování bezpečnosti v institutu virologie, který v čínském Wu-chanu zkoumal koronaviry u zvířat. Podle serverů Washington Post a Daily Mail američtí diplomaté informovali o situaci již před dvěma lety.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Americká delegace vedená generálním konzulem Jamisonem Foussem a Rickem Switzerem, jenž je na velvyslanectví poradcem pro životní prostředí, vědu, technologii a zdraví, navštívila laboratoř několikrát v období od ledna do března roku 2018.

Ve zprávě, kterou informovali právě ministerstvo zahraničí, mimo jiné vyjádřili znepokojení nad dodržováním bezpečnostních protokolů v institutu virologie ve Wu-chanu, kde byly zkoumány koronaviry u zvířat, například netopýrů.

Delegace varovala, že pokud nebudou přijata bezpečnostní opatření, mohla by situace vést k vypuknutí onemocnění podobného epidemii SARS. Ve dvou zprávách, které delegace poslala do Washingtonu, žádala delegace o pomoc v zajištění bezpečnosti v institutu. Zprávy amerických diplomatů tak naznačují, že Spojené státy měly obavy z úniku koronaviru z laboratoře.

Americké tajné služby věděly o „nebezpečném viru” v Číně už loni

Koronavirus

Podle zprávy z ledna 2018 měla delegace upozorňovat zejména na nedostatek důkladně vyškolených pracovníků a žádala o pomoc. Americké ministerstvo zahraničí však požadovanou pomoc na místě nezajistilo, ačkoliv už v té době měla laboratoř silné vazby na texaskou univerzitu a další americké instituce. Wu-chanský institut virologie se v roce 2015 stal první čínskou laboratoří s nejvyšším stupněm biologického zabezpečení (BSL-4). Před několika dny britský Daily Mail informoval o grantu ve výši 3,7 milionu amerických dolarů (90 milionů korun), které měla americká vláda uvolnit institutu právě na výzkum koronavirů u netopýrů.

V prosinci 2019 byly ve Wu-chanu hlášeny první případy pneumonie související s tehdy neznámým koronavirem. Institut o měsíc později zjistil, že nový koronavirus je téměř identický se vzorkem, který vědci odebrali z netopýrů v jihozápadní Číně.

SPECIÁL: Historie největších pandemií

Speciály

Reklama

Výběr článků

Načítám