Hlavní obsah

Aerolinie přijdou kvůli koronaviru o 6,5 bilionu korun, čekají pomoc od vlád

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecké společnosti po celém světě přijdou letos na tržbách o 252 miliard dolarů (6,5 bilionu korun) odhaduje jejich mezinárodní sdružení IATA. Pomoc vlád je podle sdružení urgentní, aerolinkám nyní docházejí peníze a budu mít problém obnovit provoz.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Ilustrační foto

Článek

IATA nyní zdvojnásobila svůj dřívější odhad ohledně ztrát. V Číně sice obnovují provoz vnitrostátních linek, ale mezinárodní spoje zůstávají paralyzované, včetně těch asijských, kvůli zákazům cestování v rámci boje proti šíření nákazy.

Sdružení již dříve uvedlo, že aerolinie budou potřebovat od vlád na záchranu pomoc ve výši zhruba 200 miliard dolarů.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Nyní označilo situaci za kritickou. Letecké společnosti totiž ani za běžné situace neměly velké finanční rezervy a nyní jim docházejí peníze. Ty budou potřebovat k pozdějšímu obnovení provozu. Kdy k němu dojde nikdo neví, obří nízkonákladové aerolinie Ryanair například nepočítají s tím, že by cestující vozily v dubnu a květnu.

„Krize likvidity nyní dopadá na slabé i silné aerolinie,” citoval Forbes hlavního ekonoma IATA Briana Pearce.

IATA nyní volá po co nejrychlejší pomoci od vlád s minimem podmínek, protože jinak řadě společností „dojdou peníze a zbankrotují”.

Jak dodává server Forbes, některé aerolinie se v zoufalství snaží využívat a upravit flotilu letadel pro nákladní dopravu, která zůstala v provozu. Tím ale kompenzují jen velice malou část ztrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám