Hlavní obsah

Zkuste si zavést sankce a vyženeme vás z našich základen, hrozí Turecko Američanům

– Ankara

V případě, že Spojené státy zavedou vůči Turecku sankce za to, že země nakoupila ruské zbraně, zváží Ankara zákaz využívání svých leteckých základen pro Spojené státy. V rozhovoru pro deník A Haber to uvedl turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ministr zahraničí Turecka Mevlut Cavusoglu

Článek

Ministr v rozhovoru řekl, že Turecko zváží všechny možnosti, pokud by reagovalo na sankce. „Na pořad jednání přijde Incirlik, přijde Kürecik, všechno ostatní přijde,“ řekl. Leteckou základnu Incirlik používají Spojené státy k operacím na Blízkém východě, zejména v boji proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii a v Iráku. Kürecik je základna NATO na jihovýchodě Turecka.

Cavusoglu zdůraznil, že Turecko nemá zájem na zhoršování vztahů s USA. Reakce přijde až podle toho, jaké bude rozhodnutí amerického Kongresu. „Důležité je to, co vláda rozhodne,“ řekl. „Američtí zákonodárci musejí pochopit, že sankcemi se nikam nedostanou. Pokud budou Spojené státy postupovat pozitivně, budeme i my reagovat pozitivně. Pokud bude Amerika vůči nám negativní, budeme reagovat. To je naše právo,“ dodal.

Člen NATO kupuje ruský systém

Ankara s Ruskem podepsala v prosinci 2017 kontrakt na dodávku systému protivzdušné obrany S-400 za 2,5 miliardy dolarů (asi 57 miliard Kč). První dodávka systému dorazila do Turecka letos v červenci. Takto zásadní kontrakt členské země Severoatlantické aliance s Ruskem je zcela ojedinělý.

Washington v reakci na to vyřadil Turecko z programu amerických stíhaček F-35, což znamená, že Ankara si tyto stroje nemůže pořizovat, a do března 2020 má skončit i její účast na výrobě komponentů do těchto letounů. Turecké zakázky převezmou americké firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám