Hlavní obsah

Zelenskyj vybral nového šéfa tajné služby

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jmenoval do čela ukrajinské tajné služby Vasyla Vasyleviče Maljuka, uvedl list Ukrajinska Pravda. Má dočasně nahradit jejího šéfa Ivana Bakanova, který byl podle upřesněných informací dočasně postaven mimo službu, a ne odvolán.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

Kromě Bakanova se postavení mimo službu týká i generální prokurátorky Iryny Venediktovové.

“Zatím nejde o odvolání těchto dvou funkcionářů, ale o to, že generální prokurátorka byla postavena mimo službu a šéf SBU dočasně zbaven plnění svých povinnosti,” vysvětlil podle listu Ukrajinska pravda zástupce šéfa prezidentské kanceláře Andrij Smyrnov.

Důvodem jejich postavení mimo službu je aktivita ukrajinských prokurátorů a příslušníků SBU na okupovaných územích. „Více než 60 zaměstnanců prokuratury a SBU zůstalo na okupovaném území a pracuje proti našemu státu,“ uvedl ve večerním projevu prezident Zelenskyj.

Zelenskyj odvolal šéfa tajné služby

Válka na Ukrajině

Smyrnov řekl, že prezident se až po konci nyní zahájené prověrky rozhodne, zda požádá parlament o souhlas s odvoláním generální prokurátorky a šéfa SBU.

Server Politico s odvoláním na své zdroje minulý měsíc uvedl, že se Zelenskyj chystá odvolat Bakanova z čela SBU kvůli sérii neúspěšných operací a kvůli ztrátě města Cherson na začátku ruské invaze.

Bakanov je podle Reuters přítelem Zelenského od dětství, do funkce byl jmenován v roce 2019 s cílem provést reformy v SBU a očistit ji od ruského vlivu. V době předvolební kampaně Bakanov řídil Zelenského štáb. Dříve stál také v čele prezidentovy strany Služebník národa.

Prezidentovi muži bojují o vliv

Nově jmenovaný šéf SBU Maljuk má mít blízko k šéfovi kanceláře prezidenta Zelenského Andreji Jermakovi. Bakanov a Jermak měli dlouhodobé spory ohledně vlivu na prezidenta.

Maljuk má však blízko i zástupci šéfa prezidentské kanceláře Olehu Tatarovovi, který byl podezřelý z korupce. Účastnil se například oslavy jeho narozenin. Loni v červnu byl Maljuk odvolán z pozice šéfa oddělení SBU pro boj s korupcí a organizovaným zločinem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám