Hlavní obsah

Vzdejte se Rusku, radil prý izraelský premiér Zelenskému. Kyjev zprávu popřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Přijměte nabídku prezidenta Putina na ukončení války, radil údajně izraelský premiér Naftali Bennett během úterního telefonátu ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Informaci zveřejnil izraelský deník The Jerusalem Post s odkazem na zdroj z ukrajinské vlády s tím, že Zelenskyj doporučení odmítl. Mychajlo Podoljak, který se za Ukrajinu účastnil rozhovorů mezi Ukrajinou a Ruskem, v sobotu informace popřel.

Foto: Ronen Zvulun, ČTK/AP

Izraelský premiér Naftali Bennett

Článek

„Být vámi, přemýšlel bych o životech svých lidí a přijal bych nabídku,“ řekl podle ukrajinského listu údajně Bennett.

Právě on měl podle ukrajinského vládního zdroje telefonát iniciovat. Odpověď prezidenta byla krátká: „Slyším tě“. Zelenskyj a jeho lidé se podle informací zdroje ale nebudou radou řídit.

„Bennett nám řekl, abychom se vzdali,“ uvedl zdroj z ukrajinské vlády a pokračoval: „Nemáme v úmyslu tak učinit. Víme, že Putinova nabídka je pouze začátek.“

Rusko dalo velmi tvrdou konečnou verzi nabídky. Zelenskyj je na rozcestí

Evropa

Kyjev tvrdí, že v posledních dnech, zejména od Bennettovy návštěvy v Moskvě, je izraelské zprostředkovatelské úsilí nutí k opatrnějšímu a vyváženějšímu přístupu. Podle zdroje z ukrajinské vlády prý Izrael požádal Ukrajinu, aby nežádala další vojenskou a obrannou pomoc, protože taková žádost by mohla poškodit zprostředkovatelské úsilí Izraele.

Ukrajinský vládní zdroj tvrdí, že prezident Zelenskyj žádné zprostředkovatelské výsledky nevidí. Bennett prý funguje spíše jako poštovní schránka a pouze předává zprávy mezi oběma stranami, nikoliv jako mediátor. Podle zdroje se musí snažit najít kompromis mezi oběma stranami a předložit vlastní návrhy.

Další zklamání: Kneset zabouchl Zelenskému dveře

Zahraniční

„Nepotřebujeme poštovní schránku. Máme jich dost. Pokud chce být Bennett neutrální a prostředník, očekávali bychom, že ho uvidíme jmenovat někoho, kdo na tom bude pracovat dnem i nocí, a pokusí se najít kompromis,“ řekl zdroj z ukrajinské vlády.

Ukrajinští představitelé se domnívají, že Bennettovo zapojení do diplomatického úsilí pochází z toho, že nechce zaujmout jasný postoj ohledně ruské invaze z obav, že to poškodí vztahy Izraele s Ruskem. Izraelská vláda zatím ruskou invazi na Ukrajinu neodsoudila a místo toho se nabídla jako prostředník pro jednání.

Zelenskyj: Ukrajina dosáhla strategického bodu obratu

Válka na Ukrajině

Rusko přišlo v sobotu s návrhem, že se Zelenskyj vzdá Donbasu a oficiálně uzná  proruské disidenty. Dále má slíbit, že Ukrajina nevstoupí do NATO, přistoupí na zredukování armády a vyhlásí neutralitu. Pokud tento návrh, „který je velmi tvrdý“, jak píše server Axios, Zelenskyj přijme, zachová suverenitu Ukrajiny a zastaví válku. V opačném případě riskuje vážnou eskalaci ruského útoku, který by mohl skončit katastrofou pro něj i pro Ukrajinu, píše server.

Popření zprávy

Podoljak, který je poradcem šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře, v sobotu nátlak na Zelenského ze strany Bennetta popřel.

„Izrael stejně jako jiné země, jež mohou být případně prostředníky, Ukrajině NEnabídl, aby souhlasila s podmínkami Ruské federace. Z vojenských a politických důvodů je to nemožné. Naopak, Izrael vyzval Rusko, aby situaci soudilo přiměřeněji,” napsal na Twitteru Podoljak.

Reklama

Výběr článků

Načítám