Hlavní obsah

Zelenskyj: Ukrajina dosáhla strategického bodu obratu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Už kráčíme k našemu cíli, k našemu vítězství. S takovým vzkazem vystoupil 16. den války k národu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinská armáda podle něj již dosáhla „strategického bodu obratu“, sám ho ale nijak blíže nespecifikoval. K čtvrtečnímu jednání evropských lídrů řekl: Víme, kdo nás podporuje a kdo mlčí.

Projev Volodymyra Zelenského k národu z 11. březnaVideo: Kancelář prezidenta Ukrajiny

 
Článek

„Už 16. den bojujeme za svobodu. To je čtyřikrát déle, než nepřítel plánoval svou invazi. Čtyřikrát déle! Proti armádě, která byla považována za jednu z nejsilnějších na světě. Doufala, že se Ukrajinci vzdají. Doufala, že se někdo s květinami setká s ruskými vlajkami na ukrajinských ulicích, na našich ulicích,“ řekl v úvodu svého projevu Zelenskyj.

DOKUMENT: Projev Volodymyra Zelenského k Ukrajincům z 11. března

Válka na Ukrajině

Boje podle něj budou ještě nějakou dobu trvat. Uvedl, že chápe, že lidé pociťují únavu a netrpělivost, ale požádal je, aby ještě vydrželi.

„Ještě potřebujeme čas. Potřebujeme trpělivost. Naši moudrost, energii. Schopnost dělat svou práci na maximum, abychom mohli společně vyhrát,“ apeloval prezident.

Bělorusové mohou během pár hodin zaútočit, míní ukrajinští analytici

Válka na Ukrajině

„Není možné říct, kolik dní ještě máme na osvobození naší ukrajinské země. Ale dá se říct tohle: my to zvládneme! Protože jsme to chtěli. Protože jsme již dosáhli strategického bodu obratu. Už kráčíme k našemu cíli, k našemu vítězství,“ pokračoval bez toho, aby vysvětlil, co oním bodem obratu myslí.

Víme, kdo nás podporuje a kdo mlčí

Zelenskyj zopakoval, že nechápe, proč ruská armáda ostřeluje civilní cíle, o kterých následně bez důkazů tvrdí, že se v nich skrývali vojáci.

Chtějí nás vyhladit, zoufá si obklíčený Mariupol

Válka na Ukrajině

„V noci okupanti vybombardovali továrnu na boty, bytový dům a mateřskou školu na Dněpru. Proč? Jak ohrožovaly ruský stát? Obytné domy ve vesnicích regionu Sumy byly zničeny. Obyvatelé Mariupolu jsou nadále mučeni. Obyvatelé Charkova také,“ řekl Zelenskyj.

Podle něj je potřeba, aby Západ uvalil další sankce, které Rusové pocítí. Čtvrteční jednání lídrů Evropské unie ve Versailles ohodnotil jako „důležité“ a „objektivní“.

Lídři zemí EU pohrozili Rusku dalšími sankcemi, členství Ukrajině neslíbili

Evropa

„Víme, co na tomto setkání zaznělo. Od všech lídrů. Kdo konkrétně mluvil. Kdo podporoval. Kdo mlčel. A kdo se snažil, aby byla formulace nedostatečná – pro Ukrajinu, Evropu a naši společnou svobodu,“ uvedl bez dalších podrobností.

Reklama

Výběr článků

Načítám