Hlavní obsah

V Rusku zuří lesní požáry, shořela oblast o rozloze Jihočeského kraje

Rusko, zejména Sibiř, už několik týdnů stravují rozsáhlé lesní požáry. Plameny se snaží uhasit přes 1300 hasičů a pomáhají jim v tom na tři desítky letadel, píše agentura DPA. V současné chvíli jim v úsilí dostat oheň pod kontrolu pomohlo deštivé počasí, ale plameny stále zuří na zhruba 50 místech o celkové rozloze přes 8000 hektarů.

Foto: Profimedia.cz

V Rusku zuří lesní požáry

Článek

Shořelo ale několik tisíc hektarů lesa, oblast o velikosti Jihočeského kraje. Nejvíce zasažena je například oblast kolem jezera Bajkal.

Zhruba 70 procent požárů má na svědomí neopatrnost při manipulaci s ohněm, uvedlo tamější ministerstvo životního prostředí. Na venkově se suchá tráva často vypaluje a oheň se vymkne kontrole. Nynější rozsáhlé požáry dávají odborníci do souvislosti s koronavirovou karanténou, kdy mnozí lidé odjeli na své chaty a chalupy a pustili se do jarních úklidů, jehož součástí je i vypalování suché trávy. Problémem je i to, že hodně hasičů bylo odvoláno k plnění sanitárních úkolů.

Agentura Tass napsala, že ruská vláda v současné době pracuje na změně zákonů, které by razatně zvýšily sankce ze neopatrnou manipulaci s ohněm. Doposud hříšníkům hrozila, v závislosti na závažnosti požáru, buď pokuta, nebo trest v podobě veřejně prospěšných prací. Vězení jen výjimečně a maximálně na rok.

V loňském roce se obětí požárů stalo podle ochránců přírody z organizace Greenpeace na 15 milionů hektarů lesa. Hrozilo, že padne osm let starý rekord, kdy v Rusku shořelo 18,1 milionu hektarů lesa, což je plocha přesahující dvojnásobek rozlohy České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám