Hlavní obsah

Tygry v dodávce na několik dní odstavili na polsko-běloruské hranici, jeden uhynul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do zoologické zahrady v Poznani byla v noci na čtvrtek převezeno devět tygrů, kteří od minulého víkendu čekali na polsko-běloruské hranici. Zvířata od 22. října putovala z Itálie do ruského Dagestánu, po cestě je ale Bělorusko vrátilo do Polska, protože řidiči neměli potřebné dokumenty. Až do čtvrtka se řešilo, co s tygry bude. Jeden mezitím uhynul, další jsou ve špatném stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tygry v dodávce na několik dní odstavili na polsko-běloruské hranici, jeden uhynulVideo: Reuters

 
Článek

Tygři jsou vyhublí, dehydrovaní, mají zapadlé oči, srst slepenou výkaly a kůži poničenou močí. Ošetřovatelé dva z nich převezli do jiné zoologické zahrady na polském území.

Podle listu Gazeta Wyborcza se odborníci z poznaňské zoo domnívají, že oproti oficiálním prohlášením, že zvířata jedou do zoologické zahrady, byla ve skutečnosti určena pro cirkus.

Polská prokuratura obvinila organizátora transportu šelem - ruského občana - z týrání zvířat, podezřelý vinu odmítá. Policie podle televize TVN 24 zadržela také dva italské řidiče, kteří tygry převáželi.

Z cirkusu utekl tygr přímo při představení pro školáky

Koktejl

Nákladní auto s deseti tygry přijelo na přechod v Koroszczyně na polsko-běloruské hranici minulou sobotu, podle polské veterinární správy byla zvířata odeslána z Itálie 22. října.

Polští pohraničníci auto do Běloruska pustili, protože řidiči měli všechny doklady vyžadované v Evropské unii pro převoz chráněných zvířat. Běloruské úřady ale dodávku vrátily zpět, protože řidičům chyběly dokumenty, které ohledně tygrů vyžaduje tato východoevropská země, a také víza. Auto pak stálo až do středečního večera v hraničním terminálu v Koroszczyně na polské straně. Jeden tygr mezitím uhynul a případ začala vyšetřovat prokuratura kvůli podezření z porušení zákona o ochraně zvířat.

Pojedou do Španělska

Tygři budou několik dnů v Polsku, pak je čeká další převoz, tentokrát do Španělska, pomoc s tím nabídla mezinárodní organizace Advokáti zvířat. Poznaňská zoo mezitím vyhlásila sbírku na dočasné zaopatření tygrů.

"Nevíme, jak dlouho potrvá, než se zotaví," řekla novinářům ředitelka zahrady Ewa Zgrabczyńská. Jeden z tygrů je podle ní ve velmi vážném stavu a na všech je znát, že "dlouhodobě byli vystaveni fyzickému i psychickému utrpení".

Reklama

Výběr článků

Načítám