Hlavní obsah

Z cirkusu utekl tygr přímo při představení pro školáky

Novinky, tcs

Cirkusové představení v čínském okresu Jüan-jang na jihu provincie Jün-nan se změnilo v drama, když se jeden z tygrů během svého prvního vystoupení v cirkusové kleci rozhodl, že uteče.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tygr během představení v čínském cirkusu přelezl bezpečnostní mříž a uteklVideo: AP

 
Článek

Vystoupení pro jednu z místních škol se konalo v pátek 6. září. Během vystoupení vyděšené zvíře na nic nečekalo, při první příležitosti se vyškrábalo na mříž a skočilo mezi šokované diváky. Šelma naštěstí neměla v hlavě nic jiného než útěk a hned zamířila na svobodu.

Do pátrání po tygrovi se okamžitě pustili policisté. Po šelmě pátrali mimo jiné i za pomoci vrtulníku s termovizí či policejních psů, zatímco úřady vyzývaly obyvatele, aby nevycházeli ze svých domovů.

Na svobodě tygr pobyl jednu jedinou noc, objevili ho v sobotu dopoledne v nedalekém kukuřičném poli. Zvíře bylo uspáno a převezeno do zoologické zahrady v Sin-siangu. Během převozu však pošlo.

Podle pozdějších svědectví tygra na útěku srazilo auto a nejspíš utrpěl vážná vnitřní zranění. Přesnou příčinu smrti zvířete však odhalí až nařízená pitva.

Dva pracovníci cirkusu byli zatčeni. Podle deníku Beijing Youth Daily nebyla cirkusová show totiž nahlášena úřadům. Další okolnosti celého případu policie nadále prošetřuje.

Útěk není ojedinělý

Případ vyvolal další vlnu odporu proti využívání šelem během cirkusových představení, které mají v Číně tradici více než 2500 let. Zákony na ochranu zvířat jsou v Číně velice laxní a řada cirkusů, jež se často potýkají s nedostatkem diváků, a tedy i financí, si s životními podmínkami zvířat a ochranou publika příliš hlavu nelámou.

V roce 2017 se podobný případ stal na vesnickém trhu v provincii Šan-si. Uprchlý tygr tam zaútočil na dvě děti, které poranil. I proto mají aktivisté bojující za práva zvířat stále větší podporu veřejnosti.

„Tygr nepatří za mříže, ale do divočiny,“ shrnul názor nespokojených lidí na zatím poslední útěk tygra z cirkusu jeden z uživatelů sociální sítě Weibo.

Reklama

Související témata:

Související články

V cirkuse představili obří sloní loutku

Velkolepá vystoupení světoznámého amerického souboru Circus 1903 v těchto dnech zažívá britská metropole Londýn. Diváci, kteří zavítají na jeho představení, se...

Výběr článků

Načítám