Hlavní obsah

V Česku zavládl chaos, Zeman i Babiš ztratili morální autoritu, hodnotí Němci

Česko se ještě nedávno prezentovalo jako vzorová země v boji s koronavirem, nyní je ale v krizovém módu. Tak situaci v České republice zhodnotila některá německá a rakouská média. Všímají si mimo jiné nedělní demonstrace odpůrců protikoronavirových opatření a popisují „chaotické scény” na pražském Staroměstském náměstí. List Süddeutsche Zeitung v komentáři kriticky hodnotí roli prezidenta a premiéra. Podle něj Miloš Zeman i Andrej Babiš přišli v krizi o morální autoritu.

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Prezident Miloš Zeman (vpravo) s premiérem Andrejem Babišem

Článek

„Ještě nedávno se Česko prezentovalo jako vzor pro jiné země v boji s koronavirem. Tak razantně jako zde ale nyní počty infikovaných nestoupají v žádné jiné evropské zemi,” napsala německá tisková agentura DPA.

„Ještě v srpnu premiér Andrej Babiš na mezinárodní konferenci mohl říct, že Česko je ‚best in covid‘”; ze „vzorové země” se ale Česko stalo „problémovým dítětem” Evropy, hodnotí vývoj DPA.

S případným lockdownem počkáme až na začátek listopadu, tvrdí Havlíček

Koronavirus

Švejk a krizový mód

Symbolické je podle ní to, že polní nemocnice, v níž čeští lékaři pomáhali v Iráku či v Afghánistánu, má nyní přijímat pacienty na výstavišti v Letňanech. „Česko je v krizovém módu,” uvedla DPA. „Neuplyne ani den, aniž by nemuselo hlásit rekordní čísla,” dodala. Agentura si přitom klade otázku, zda se Češi k opatřením v boji s koronavirem nestaví jako jedna z nejznámějších postav české literatury: Josef Švejk.

DPA v této souvislosti upozorňuje na nedělní demonstraci v centru Prahy. Té si všímá i řada dalších německých a rakouských médií. Podle novin Berliner Zeitung se protestu účastnila řada „radikálních fotbalových a hokejových fanoušků”.

„Zapalovaly se dýmovnice a dělbuchy,” popisuje protest berlínský deník. Regionální německý list Marbacher Zeitung píše o „chaotických scénách” na Staroměstském náměstí.

Babiš odsoudil bezohlednost demonstrantů v centru Prahy, Zeman pochválil zásah

Domácí

Rakušané mají ČR za odstrašující případ

Rakouské noviny Der Standard v souvislosti s demonstrací v centru Prahy poznamenávají, že protest se konal krátce poté, co Česko poprvé zaregistrovalo více než 10 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem za den.

Rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober v neděli večer stanici ORF řekl, že nejhorším možným scénářem vývoje v Rakousku je, že se dostane do situace, jaká je nyní v Česku a na Slovensku.

Ať nedopadneme jako Češi, burcuje rakouský kancléř Kurz

Evropa

SDZ: Zeman i Babiš nesou odpovědnost

Německá média pozornost věnují také roli českého prezidenta a ministerského předsedy. List Süddeutsche Zeitung popisuje aktuální situaci v Česku jako „obzvlášť dramatickou”. V komentáři věnovaném „moci slova” a víkendové výzvě kancléřky Angely Merkelové, aby Němci zůstali pokud možno doma, se připomíná i Česko.

Také prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš se na občany obrátili, aby je vyzvali k dodržování opatření přijatých v boji s koronavirem. „Oba katastrofu podcenili a nesou velkou zodpovědnost za situaci v zemi. Morální autority, kterou by nyní potřebovali, už dávno pozbyli,” napsal komentátor Daniel Brössler.

Reklama

Výběr článků

Načítám