Hlavní obsah

Ať nedopadneme jako Češi, burcuje rakouský kancléř Kurz

– Vídeň

V Rakousku za posledních 24 hodin přibylo 1552 případů koronavirové infekce. Vyplývá to ze čtvrtečních údajů rakouského ministerstva vnitra. Už ve středu země s necelými devíti miliony obyvatel hlásila 1555 nových případů poté, co úřady opravily původně uváděný už tak rekordní nárůst o 1346.

Foto: Pool, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

Hlavním ohniskem nákazy v alpské republice je hlavní město Vídeň, která má za poslední den 480 nově nakažených.

Kancléř Kurz se podle serveru oe24.at obrátil na jednotlivé spolkové země s varováním, že rozsah šíření infekce je v některých z nich velmi znepokojující a že je třeba v těchto regionech urychleně zavést přísnější opatření.

"V současnosti vidíme v některých městech a zemích Evropy masivní šíření viru, což vyvolává nutnost bojovat proti němu velmi drastickými opatřeními," cituje Kurze agentura APA.

Koronavirus v ČR se šíří rychlostí exploze, míní bavorský premiér. Uzavírání hranic ale nechce

Evropa

"Všem v zemi musí být jasné: Situace je vážná," píše dále Kurz. Počty nových případů jako například v sousedním Česku vedou k fatálním dopadům na pracovní místa a firmy, dostávají zdravotní systém na hranice kapacit a prakticky vedou k druhému lockdownu, parafrázovala dále Kurze APA.

ČR–Rakousko 140 : 60

V Rakousku dosud mělo pozitivní test na koronavirus na 60 tisíc lidí. Česká republika jich eviduje dohromady 139 290 po posledním rekordním nárůstu o 9544. Obě sousední země poměrně dobře zvládly první vlnu koronavirové pandemie, která propukla na jaře.

Nyní jde podle Kurze o to, aby zvlášť zasažené spolkové země přijaly cílená zpřísnění opatření, protože od určitého bodu už úřady nedokážou rychle testovat a dohledávat kontakty.

Kancléř se obrátil i na obyvatele. "Apeluji na všechny lidi, aby situaci v zemi brali vážně a dodržovali opatření," vyzval Kurz a upozornil, že následující týdny ukážou, zda se podaří šíření viru zpomalit, nebo zda pandemie způsobí ještě větší škody zdravotnictví, trhu práce a firmám.

Kurz na konci srpna varoval, že podzim a zima by mohly ještě jednou přinést obtížnou fázi pandemie, ale že krize pravděpodobně potrvá kratší dobu, než původně předvídali mnozí experti, a Rakousko by se mělo už příští rok začít i hospodářsky zotavovat.

Obec u Salcburku kompletně uzavřeli

V Rakousku dnes začala platit karanténa pro obec Kuchl nedaleko Salcburku. Městečko, které má přibližně 6600 obyvatel, není možné až na povolené výjimky navštěvovat, ani ho opouštět, oznámil salcburský hejtman Wilfried Haslauer. Opatření platí do 1. listopadu.

"Situace se zcela vymyká kontrole," řekl politik o šíření nákazy v obci a jako dramatickou označil situaci v Salcbursku obecně. Podle Haslauera hrozí, že kapacity na místních klinikách se za méně než dva týdny dostanou na své limity.

Nakažených přibývá i ve Švýcarsku

Počty nakažených strmě rostou také ve Švýcarsku, kde za poslední den přibylo 2613 infikovaných. Ve středu bylo v zemi s 8,5 milionu obyvatel nově nakažených rekordních 2823. Švýcarsko společně s Lichtenštejnskem tak dosud eviduje dohromady 71 317 případů koronavirové nákazy a 1818 souvisejících úmrtí.

Švýcarské úřady přesto nezavádějí nová celoplošná opatření a místo toho vyzývají obyvatele, aby zvýšili svou snahu dodržovat stávající pravidla hygieny a sociálního distancování.

"Infekce koronavirem opět silně a rychle rostou. Proto nezbývá čas a vyzýváme všechny obyvatele, aby přispěli k udržení viru pod kontrolou," vyzvala ve čtvrtek Švýcary jejich prezidentka Simonetta Sommarugaová.

Reklama

Výběr článků

Načítám