Hlavní obsah

Ukrajinci podnikají protiútoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se dál snaží na Ukrajině postupovat, současně však musí čelit ukrajinským protiútokům u Kyjeva, Charkova, ústí Bugu pod Mykolajivem a na některých místech Doněcké a Luhanské oblasti.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Článek

Severozápadně od Kyjeva ovládli Ukrajinci nejprve padesát kilometrů vzdálený Makariv a postupují od něj ke Kyjevu. Získali oblasti jižně od Boroďanky a zajistili výpadovku E40 z Kyjeva na Žytomyr.

Tlačí na ruské jednotky 20 km od Kyjeva v Irpini, kde probíhají jedny z nejtvrdších bojů, Buču a Hostomel se pokoušejí obklíčit. Podle amerických zdrojů zatlačili Ukrajinci ruské jednotky o 25 kilometrů zpět. Zmocnit se i měli Mošunu.

Zastavili také snahu ruských jednotek postoupit ke Kyjevu ze severovýchodu přes Brovary, kde už neuspěly ani předchozí útoky.

Ukrajinci se vzmáhají k protiútokům. Opět ovládli Makariv

Válka na Ukrajině

Ukrajincům se podařilo také uvolnit tlak na Charkov, který byl sice dále bombardován, ale ruské jednotky u něj celých 24 hodin nezaútočily po zemi.

Ukrajincům se podařilo získat zpět i nedaleký Izjum na půl cestě do Kramatorsku, který Rusové obsadili před týdnem.

Ukrajincům se také podařilo zajistit levý břeh ústí Bugu a zmírnili tak tlak na Mykolajiv.

Už dříve byly zatlačeny zpět ruské jednotky, které kolem něj chtěly postoupit k jaderné elektrárně. Zastaveny byly u Vozněsensku a vrženy o sto kilometrů zpět.

Ukrajinské město zasadilo Rusku jeden z nejrozhodnějších úderů

Zahraniční

Stahuje se však ruská smyčka okolo Mariupolu.

V troskách rozbombardovaného divadla v Mariupolu zemřelo nejméně 300 lidí

Válka na Ukrajině

Podle britského premiéra Borise Johnsona jdou ruské jednotky od porážky k porážce. Představitelé amerického ministerstva obrany označili ukrajinský postup za překvapivý úspěch vzhledem k tomu, jaké síly Rusko shromáždilo.

Vedle pomoci ze Západu je tu ještě jeden faktor, uvedl pro Foreign Policy americký diplomat, jenž si nepřál být jmenován. Ukrajinský bojový duch.

Ukrajinci se však obávají, že se ruské síly mohou poučit, začít se lépe maskovat, zlepšit spojení a posílit logistiku.

Podle australského generála ve výslužbě Micka Ryana musí Ukrajinci případný větší útok podniknout během pár týdnů, než se Rusové zakopou.

Reklama

Výběr článků

Načítám