Hlavní obsah

Ukrajinci se vzmáhají k protiútokům. Opět ovládli Makariv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington

Ukrajinské bezpečnostní síly zveřejnily v úterý záběry z města Makariv západně od Kyjeva, nad nímž opět zavlála ukrajinská vlajka. Během úterý se dokonce objevovaly spekulace, že se podařilo část ruských sil obklíčit u Bučy a Hostomelu. Pentagon potvrdil, že Ukrajinci podnikají menší protiútoky.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajina hlásí znovu dobytí Makarivu (video je bez zvuku)Video: Kyiv Regional Police via Storyful, AP

 
Článek

„Viděli jsme náznaky, že Ukrajinci nyní trochu přecházejí do ofenzivy,“ uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby.

„Ukrajinská vlajka byla vztyčena nad městem,“ uvedlo k videu z Makarivu ukrajinské ministerstvo obrany. Město leží asi 40 kilometrů západně od Kyjeva nedaleko výpadovky na Žytomyr a Lvov.

V úterý se objevily spekulace, že při ukrajinském postupu byly obklíčeny ruské jednotky v Buče a v Hostomelu, to ale místní vojenské vedení nepotvrdilo. Uvedlo, že cílem je stále zabránit tomu, aby se Rusové dostali přes řeku Irpiň blíž ke Kyjevu. Zdevastovaná městečka Irpiň a Buča leží asi 10 kilometrů od okraje Kyjeva.

Ruská armáda ovládla čtvrtkruh obcí severozápadně od Kyjeva včetně Makarivu, Hostomelu a Buči a Irpině. Zpětné dobytí Makarivu ale Rusům brání ve vytvoření širšího nástupního prostoru pro obklíčení Kyjeva.

Tvrdá obrana. Rusové nedosáhli ničeho

Mluvčí Pentagonu John Kirby v úterý sdělil novinářům, že Ukrajina brání své území velmi chytře a kreativně: „Ukrajinci mají velmi tvrdou obranu, Rusové nedosáhli žádného ze strategických cílů, které si stanovili, a když tak rozhodně ne beze ztrát.“

„Vidíme, že se nyní v oblastech, zejména na jihu u Chersonu, pokoušejí získat zpět území,“ uvedl k aktivitám Ukrajinců Kirby.

Foto: Novinky

Od Chersonu se Rusům nepodařilo postoupit přes Vozněsensk, odkud byly jejich čelní jednotky zatlačeny několik desítek kilometrů zpět a nepovedlo se jim tak ovládnout druhou jadernou elektrárnu.

Tvrdý boj trval dva dny a zapojili se do něj i obyvatelé Vozněsensku. Rusům zabránilo v postupu odpálení mostu. „Je těžké vysvětlit, jak k tomu došlo. Je to díky bojovému duchu místních obyvatel a ukrajinské armádě,“ uvedl starosta Jevhen Veličko.

Ukrajinci tam s pomocí švédských střel NLAW dokázali zničit na 30 tanků a obrněných transportérů i jednu helikoptéru. „Jenom díky těmto zbraním jsme byli schopni porazit nepřítele,“ dodal Veličko.

Britské ministerstvo obrany ve středu aktualizovalo zjištění svých tajných služeb o vývoji bojů. Podle něj je situace na severu beze změn, což může být dáno snahou Rusů o přeskupení před velkou ofenzivou. Toto přeskupování však trvá už třetí týden.

Ruská armáda se má též pokoušet obklíčit přístav Mykolajiv a z něj postoupit k Oděse, což však komplikují boje u Chersonu.

Podle Britů se Rusové snaží obklíčit jádro ukrajinských sil bránících Donbas, kde jsou zkušené a boji zocelené jednotky. Britské ministerstvo obrany píše o kleštích, jejichž jedna čelist má vést od Mariupolu, druhá od Charkova, kde Rusko rozšířilo svůj nástupní prostor. Z mapy bojiště se však zdá, že se Rusové spíše pokoušejí postupem na jihovýchod od Charkova zajistit sever Luhanské oblasti přes Severodoněck.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám